Partij van de Arbeid


Persbericht


Den Haag, 14 januari 2005


PvdA-initiatiefwet door de raad gekozen burgemeester


PvdA Tweede Kamerlid Jan Boelhouwer heeft een initiatiefwetsvoorstel ingediend om de burgemeester voortaan door de gemeenteraad te laten kiezen. Hiermee volgt de Tweede Kamerfractie het ledenreferendum dat de PvdA hierover eerder hield. Het initiatiefwetsvoorstel biedt een alternatief voor het wetsvoorstel van het kabinet Balkenende voor een door de bevolking gekozen burgemeester.


Op dit moment worden burgemeester aangesteld door de Kroon. Deze wijze van benoemen vindt de PvdA achterhaald en niet democratisch. Afschaffing van de Kroonbenoeming is dan ook iets wat de PvdA al langer bepleit en steunt. Met het initiatiefwetsvoorstel wil Boelhouwer de positie van de gemeenteraad verder versterken en wordt het dualisme op lokaal niveau verder uitgebouwd. Volgens Boelhouwer past bij een modern lokaal openbaar bestuur de bevoegdheid om de burgemeester te kiezen, te benoemen en te ontslaan. Daarom verwacht Boelhouwer dat zijn wetsvoorstel zowel in het openbaar bestuur als in de samenleving breed gedragen wordt.


Overigens kunnen zowel het kabinetsvoorstel als de initiatiefwet Boelhouwer pas van kracht worden, nadat de bepaling dat de burgemeester door de Kroon wordt benoemd uit de Grondwet is gehaald. De Tweede Kamer heeft al ingestemd met deze zogenaamde deconstitutionalisering . De Eerste Kamer nog niet. Volgens Boelhouwer heeft behandeling van zijn initiatiefwet pas zin, als er duidelijkheid is over de deconstitutionalisering. Verder realiseert Boelhouwer zich dat behandeling van het kabinetsvoorstel en zijn voorstel tegelijkertijd moet plaatsvinden. Door het initiatiefwetsvoorstel kan de Tweede Kamer daadwerkelijk kiezen voor het voorstel dat haar voorkeur heeft en wordt daarmee naast het halfslachtige model van het kabinet voor de direct gekozen burgemeester ook de door de gemeenteraad gekozen burgemeester op de agenda van de Tweede Kamer gezet.




Partij van de Arbeid