Ministerie van Justitie

Nog nooit zoveel vuurwerkverwijzingen naar Halt 14 januari 2005

Rond oud en nieuw hebben ruim 5200 jongeren een straf gekregen van een Halt-bureau voor het illegaal bezit van vuurwerk of het te vroeg afsteken ervan. Niet eerder werden er zoveel vuurwerkstraffen gegeven. Jongeren tot 18 jaar worden naar Halt verwezen voor onder andere het te vroeg afsteken en het in bezit hebben van (illegaal) vuurwerk. In totaal zijn 5.241 jongeren naar Halt verwezen voor een Halt-afdoening (4.768) of een Stop-reactie (473). Ten opzicht van 2003 is dit een stijging van 16%. Dit blijkt uit inventarisaties van Halt Nederland.

De Halt-bureaus geven alternatieve straffen voor jeugdcriminaliteit. Halt Nederland verklaart het hogere aantal straffen uit de betere samenwerking met de politie, die meer is gaan letten op vuurwerkovertredingen. Een straf via een Halt-bureau vervangt een gerechtelijke veroordeling. Bijna 500 kinderen onder de 12 jaar kregen een straf via de ouders opgelegd.

Van 1999 tot en met 2001 was er sprake van een sterke terugloop in het aantal vuurwerkverwijzingen. In deze periode had de politie andere prioriteiten waardoor er minder aandacht is geweest voor de bestrijding van vuurwerkoverlast. Vanaf 2002 is voor het eerst weer een duidelijke stijging te zien.

De Halt-bureaus melden geen zwaardere vuurwerkdelicten dan in voorgaande jaren. Ook in de spreiding van de verwijzingen binnen de vuurwerkperiode is geen verandering waarneembaar.