Gemeente Amsterdam

De Westelijke Tuinsteden in perspectief
14 januari 2005 - O+S
Eén op de vijf Amsterdammers woont in de Westelijke Tuinsteden, die bestaan uit de stadsdelen Slotervaart, Osdorp en Geuzenveld-Slotermeer en De Kolenkit in Bos en Lommer. Er wonen relatief veel allochtone jongeren en autochtone ouderen in het gebied.

Westelijke Tuinsteden (11 Kb)

De komende jaren vindt er op stedelijk, economisch en sociaal gebied ingrijpende vernieuwing plaats in de Westelijke Tuinsteden. Bureau Parkstad, een samenwerkingsverband tussen de vier bovengenoemde stadsdelen en de centrale stad, ondersteunt bij deze vernieuwing. O+S bracht in opdracht van Bureau Parkstad een aantal ontwikkelingen in de Westelijke Tuinsteden in kaart.

Werkloosheid in Westelijke Tuinsteden hoger dan stedelijk gemiddelde

De werkloosheid in Amsterdam bedraagt 9,7%. In de Westelijke Tuinsteden ligt dat percentage op 10,6%. Binnen de Tuinsteden kennen vooral De Kolenkit (17%) en Geuzenveld-Slotermeer (13%) een hoge werkloosheid.

Koopkrachtbinding aan eigen stadsdeel neemt toe

Inwoners van de Westelijke Tuinsteden doen hun dagelijkse boodschappen in de meeste gevallen in het eigen stadsdeel. Vooral inwoners van Osdorp en Geuzenveld-Slotermeer slagen vaak in het eigen stadsdeel. Met uitzondering van Bos en Lommer is de koopkrachtbinding aan het eigen stadsdeel in de Westelijke Tuinsteden de afgelopen twee jaar toegenomen. Dit laatste geldt vooral voor stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer.

Met name woningen in Osdorp en Slotervaart worden goed gewaardeerd

Uit de enquête Wonen in Amsterdam zijn gegevens bekend over de waardering van woningen. Bewoners uit Osdorp (7,3) en Slotervaart (7,5) beoordelen hun woning met een hoger rapportcijfer dan de gemiddelde Amsterdammer (7,2). In Geuzenveld-Slotermeer (6,9) en de Kolenkit (6,3) zijn de rapportcijfers wat lager.

Tevredenheid over de eigen woning, 2001 en 2003

Tevredenheid over eigen woning (22 Kb)

Veiligheidsgevoelens met name 's avonds laag

De bewoners van de Westelijke Tuinsteden voelen zich 's avonds minder veilig dan overdag. Dit geldt overigens ook voor Amsterdammers uit andere delen van de stad. De veiligheid 's avonds krijgt een krappe voldoende, en scoort daarmee lager dan het stedelijk gemiddelde. De Kolenkit krijgt met een 5,6 het laagste rapportcijfer en Slotervaart met een 6,1 het hoogste.

Opgenomen aangiftes in De Kolenkit en Geuzenveld-Slotermeer gestegen

In de periode 2001-2003 hebben zowel De Kolenkit als Geuzenveld-Slotermeer te maken gehad met een stijging van het aantal opgenomen aangiftes. In Osdorp en Slotervaart is het aantal opgenomen aangiftes gedaald. Voor de Westelijke Tuinsteden als geheel, maar ook voor de afzonderlijke deelgebieden, geldt dat de meeste aangiftes op het gebied van veiligheid zijn geweest.

© Gemeente Amsterdam