Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Huisbezoek en maaltijdproject winnen Jan Brouwerprijs

Utrecht, 13 januari 2005 -- De Jan Brouwerprijs 2004/2005 voor projecten ter voorkoming van kindermishandeling is gewonnen door het Leidse Project OKE en het Amsterdamse project Jepie Pikin. Cabaretier Hans Dorrestijn maakte dit vandaag bekend tijden het congres Kind tussen twee vuren. Dit congres gaat over geweld in gezinnen: aanpak en aanbod voor kinderen. De organisatie van de Jan Brouwerprijs is in handen van het Expertisecentrum Kindermishandeling van NIZW Jeugd.

Een onafhankelijke jury beoordeelde de ingediende projecten aan de hand van een reeks van te voren opgestelde criteria. Zo moet het project zich - direct of indirect - richten op het voorkómen van kindermishandeling, er moet over het project zijn gepubliceerd, het moet overdraagbaar zijn en het project moet geëvalueerd zijn.

OKE
Op grond van die criteria nomineerde de jury vijf projecten. Daarvan winnen twee projecten een geldbedrag. Een bedrag van EUR 30.000 gaat naar Project OKE, Ouder en kindzorg Extra. Binnen Project OKE krijgen gezinnen met een verhoogd risicoprofiel gedurende de eerste 18 maanden na de geboorte van hun kind ondersteuning aangeboden in de vorm van zes huisbezoeken, uitgevoerd door een wijkverpleegkundige van de jeugdgezondheidszorg. Het project wordt gecoördineerd vanuit het Leids Universitair Medisch Centrum. Onderzoek toont aan dat de methode daadwerkelijk preventief werkt. Naast de wetenschappelijke onderbouwing, kan het project zonder veel aanpassingen in andere regio's worden ingebed in bestaande zorgstructuren. De jury schrijft in het juryrapport: 'Bij Project OKE is voorkoming van kindermishandeling een daadwerkelijk issue. Op basis van risicofactoren is men 'vroeg erbij'. Men heeft een goed instrument ontwikkeld om gezinnen met risico's te selecteren. De respons is groot en men weet de gezinnen ook daadwerkelijk te bereiken.'

Jepie Pikin
Het project Jepie Pikin wint EUR 10.000,-. Jepie Pikin levert een actieve bijdrage aan het verbeteren van de situatie van 'minderbedeelde' kinderen in Amsterdam Zuidoost. Dit doet zij in de eerste plaats door het aanbieden van warme maaltijden. Jepie Pikin is een particuliere stichting die wordt gerund door vrijwilligers. De naam 'Jepie Pikin' komt uit het Sranan Tongo (de taal van de Surinamer) en betekent 'Help kinderen'. Met de nominatie van Jepie Pikin krijgt het thema 'verwaarlozing' een herkenbare plek binnen de preventie. Het project is direct gericht op kinderen en verdient alle sympathie. De jury: Het project biedt kansen en ingangen om met ouders in contact te komen en risico's op problemen in te schatten. Hulp blijft niet alleen bij het geven van een warme maaltijd, er is ook aandacht voor de thuissituatie en achtergrond.

De jury
De jury van de Jan Brouwerprijs 2004/2005 bestaat uit: R.C. Bonnet, manager Bureau Jeugdzorg het Gooi en voorzitter Stg. Voorkoming van Kindermishandeling VKM, mevrouw A. Dijkhuis, preventiemedewerker AMK Noord-Holland, mevrouw dr. S. Dijkstra, Dijkstra onderzoek en advies, drs. H.B.H. Rensen, jeugdarts GG&GD Utrecht en mevrouw drs. M. Berger, hoofd Expertisecentrum Kindermishandeling van NIZW Jeugd.

Jan Brouwer
De Jan Brouwerprijs is een stimuleringsprijs ter voorkoming van kindermishandeling.
De prijs is in het leven geroepen door de Stichting Jan Brouwer Fonds, in nagedachtenis van Jan Brouwer bij leven president-directeur van de Koninklijke Shell. Eind 2005 nodigt de jury weer projecten uit om mee te dingen naar een hoofdprijs van EUR 20.000,-.

5" /SE uitgezet door Martin vanwege extra links in bodyveld --------->