| Zoetermeer, 14 januari 2005
|
PERSBERICHT ONDERWIJSBOND CNV

Minder bureaucratie, meer aandacht voor mensen en meer geld

Het rapport van de Algemene Rekenkamer over de stand van zaken in het vmbo en het project 'Weer samen naar School' legt de vinger op de zere plek. De feiten vertonen een treffende gelijkenis met de reacties die de Onderwijsbond CNV sinds december vorig jaar verzamelt naar aanleiding van
een oproep misstanden te signaleren in het onderwijs*.

Marleen Barth, voorzitter van de Onderwijsbond CNV zegt in een reactie: 'Het pleidooi voor minder bureaucratie is me uit het hart gegrepen. Het rapport geeft helder aan hoe wij het zicht op de concrete problemen in sommige onderwijssectoren dreigen te verliezen'.

De Onderwijsbond CNV constateert dat onderwijspersoneel geconfronteerd wordt met veel tijdverslindende administratieve werkzaamheden. Barth: 'Het gaat erom dat leerlingen die zorg nodig hebben, die ook op maat moeten krijgen. Dat moet toch mogelijk zijn zonder de bureaucratische rompslomp die ook de Algemene Rekenkamer signaleert!'.

Na de oproep van de Onderwijsbond CNV kwam een groot aantal klachten binnen over de gebrekkige mogelijkheden zorgleerlingen onderwijs te geven dat bij hen past en hen voldoende uitdaagt. Marleen Barth: 'Minister Van der Hoeven moet streven naar een landelijk dekkend netwerk van instellingen waar ernstige probleemleerlingen naar toe kunnen. Scholen moeten de mogelijkheid hebben leerlingen met extreme gedragsproblemen te wijderen; die horen thuis in bij de jeugdzorg maar die moet daar dan wel financieel de mogelijkheden voor hebben.'


* De Onderwijsbond CNV begon in december 2004 met de oproep misstanden te melden (Meldpunt Misstanden Onderwijs). Onder de misstanden die worden gesignaleerd, is bijvoorbeeld het gegroeide onvermogen leerlingen met problemen adequaat op te vangen, de onvoldoende financiële middelen deze te begeleiden en de onderwijsassistenten die worden wegbezuinigd waardoor het aantal handen in de klas sterk is afgenomen.

Meer informatie:

Kees van Kortenhof, 06 53 20 47 36 of 079 320 20 40 of 020 679 02 89 (privé)
AKKOORD OVER VERLENGING CAO 2003 VOOR ONDERWIJSPERSONEEL 6 december 2004