Politie Limburg-Zuid
Internet: www.politie.nl/limburg-zuid
E-mail: communicatie@limburg-zuid.politie.nl

1. Limburg-Zuid
2. Stafbureau Communicatie

Afkomstig van ( Jos Koevoets
Onderwerp ( Persbericht
Datum ( zondag 16 januari 2005
Opmerkingen ( geen

Brunssum; wapens in beslag genomen
Zaterdag 15 januari om 22.00 uur zag de politie op de Ridder Bexstraat in Brunssum een 29-jarige man uit Schinnen bij zijn auto staan waarvan de achterklep openstond. Omdat de politie nog net zag dat de man een mes in de kofferbak gooide en deze toen snel sloot, werd tot een controle overgegaan. Daarbij werden in de kofferbak vijf grote 'Rambo' messen en twee ploertendoders (slagwapens) aangetroffen. De verdachte werd aangehouden en de wapens in beslag genomen.

Heerlen; preventief fouilleren
In de nacht van zaterdag 15 op zondag 16 januari werd tussen 21.00 uur en 06.00 uur rondom de Beitel in Heerlen een actie preventief fouilleren gehouden. Door 45 leden van de politie en de Koninklijke Marechaussee werden 194 voertuigen en 525 personen gecontroleerd. Tien personen werden aangehouden die wapens bij zich hadden ( 1 wapenstok, 2 messen, 2 ijzeren staven, 1 wielsleutel, 1 busje traangas, 1 busje pepperspray). Een persoon werd aangehouden omdat hij 20 gram weed bij zich had. Een 29-jairge man uit Kerkrade reed met een alcoholpromillage van 1,33 en bleek geen rijbewijs te hebben. Ook bleek hij nog voor 4 dagen gesignaleerd te staan voor niet betaalde boetes. Hij werd aangehouden en mag zijn straf uitzitten.

Maastricht; politie houdt straatrovers aan
Vrijdag 14 januari werd om 14.20 uur op de Bogaardenstraat in Maastricht een 74-jarige vrouw uit die plaats van haar handtas beroofd. Dit gebeurde door twee jongens op een bromfiets die tijdens het voorbijrijden de tas bij de vrouw vandaan trokken. De vrouw kwam daarbij ten val en liep een gekneusde heup op. Voor onderzoek werd ze overgebracht naar het ziekenhuis in Maastricht. Opname was niet noodzakelijk.
Aan de hand van enkele getuigenverklaringen in combinatie met beelden van de bewakingscamera's in de stad kreeg de politie een goed signalement van de rovers en hun bromfiets. Dat leidde ertoe dat de twee verdachten korte tijd later op de Bosscherweg konden worden aangehouden. Het bleken twee inwoners uit Lanaken te zijn van 19 en 23 jaar. Ze waren op de vlucht naar België. Kort voordat de tasjesroof op de Bogaardenstraat plaatsvond, werd ook op de Becanusstraat een 76-jarige vrouw uit Maastricht op dezelfde manier van haar handtas beroofd. Ook deze vrouw kwam ten val en liep enkele schaafwonden op. Inmiddels hebben de verdachten bekend ook deze beroving gepleegd te hebben. Bij onderzoek aan hun kleding werd de buit van beide overvallen, ruim 200 euro, nog aangetroffen. Het geld had men al verdeeld. Op aanwijzing van de verdachten werden de weggegooide tassen teruggevonden. De Belgen zijn in verzekering gesteld.

Maastricht; dronken bestuurder
Het slingerend rijgedrag van een 31-jarige bromfietsbestuurder over de Viaductweg in Maastricht trok op vrijdag 14 januari om 18.35 uur de aandacht van de politie. Nadat de man een stopteken kreeg, bleek hij onvast op zijn benen te staan en sprak met dubbele tong. Hij had duidelijk teveel alcohol gedronken. Toen hij in de gaten kreeg dat hij meemoest naar het politiebureau, pleegde hij zoveel verzet dat hij geboeid moest worden. De blaastets op het bureau gaf een alcoholpromillage van 2,41 aan (bijna 5x meer dan de toegestane 0,5 o/oo). Na het opmaken van een proces-verbaal en een rijverbod van 13 uren kon de man weer naar huis.

Maastricht; verdachten mishandeling aangehouden
Over het wel of niet naar binnen mogen in een café aan de Markt in Maastricht ontstond zaterdag 15 januari om 04.15 uur een opstootje. Toen een 28-jarige portier van een aangrenzend café de zaak wilde sussen, keerden twee Maastrichtenaren (33 en 35 jaar) zich tegen hem en sloegen en schopten op hem in. Tijdens het tumult viel men tegen een bushokje waardoor de ruit sneuvelde. Op aanwijzing van getuigen kon de gewaarschuwde politie de twee verdachten aanhouden. In verband met zijn letsel moest de portier zich in het ziekenhuis laten behandelen. Hij werd gehecht in zijn gezicht en hand en had diverse schaafwonden. Ook bleken twee tanden afgebroken te zijn. De politie maakt proces-verbaal op.

Maastricht; hardleerse bestuurder
Zaterdag 15 januari trof de politie om 12.20 uur op de Markt in Maastricht een 42-jarige man uit Heerlen aan die dronken achter het stuur van zijn auto zat. Omdat de politie de man niet had zien rijden, werd hem het advies gegeven zijn auto te laten staan en een taxi te pakken. Dat advies volgde hij aanvankelijk ook op en vertrok in een taxi. Even later kwam hij echter terug, stapte in zijn auto en reed weg. Ver kwam hij echter niet omdat een politiepatrouille hem een stopteken gaf. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij iedere medewerking aan het alcoholonderzoek weigerde. Uit een eerdere veroordeling bleek dat het rijbewijs van de man reeds ingevorderd was. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Geulle; bekneld in auto
Zaterdag 15 januari om 19.35 uur ontdekte een passant dat op de weg van Bunde naar Geulle een auto tegen een boom stond met daarin een beknelde man. Direct gingen de hulpdiensten ter plaatse. De bestuurder bleek een 53-jarige man uit Geulle te zijn die de controle over zijn auto had verloren. Hij was het talud afgereden en tegen een boom tot stilstand gekomen. Door de brandweer moest hij uit het wrak worden geknipt waarna het slachtoffer met onbekend letsel werd overgebracht naar het ziekenhuis. Omdat de bestuurder alcohol gedronken had, werd van hem een bloedproef afgenomen. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Elsloo; aangehouden voor belediging
Zondag 16 januari om 03.55 uur werd de bestuurder van een auto op het Business Park in Stein bekeurd omdat hij geen autopapieren kon tonen. Een 28-jarige inzittende vrouw uit Elsloo was het hier niet mee eens en liet dat luidkeels horen. Toen de ze op een gegeven moment de politieagenten beledigde, werd ze aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar kreeg ze een proces-verbaal.

Geleen; weggelopen na aanrijding
Een 31-jarige man uit Herten verloor zondag 16 januari om 05.15 uur op de Urmonderbaan in Geleen de controle over zijn auto en boste tegen de pijler van een brug. Daardoor raakte de auto zwaar beschadigd. Na de aanrijding stapte hij met enkele inzittenden uit en ging er vandoor. Een getuige gaf kort daarop aan de politie door dat op de Koestraat twee mannen liepen met een bebloed gezicht. Het bleek de bestuurder en een inzittende te zijn. De bestuurder had alcohol gedronken en moest een blaastest ondergaan waarvan het resultaat 0,78 o/oo was. Het rijbewijs van de verdachte bleek ingevorderd te zijn. Hij was de afgelopen vijf jaar al vier keer eerder bekeurd voor het rijden onder invloed van alcohol.

---- --