Politie Gelderland-Midden

Gelderland-Midden

West Veluwe-Vallei

---

Ede - gewonde na klapband op A12

Publicatiedatum: 16-01-2005

Bij een verkeersongeval door een klapband op de A12 bij Ede is vrijdag een 21-jarige man uit Rotterdam gewond geraakt. Het slachtoffer zat als passagier in de auto van een 23-jarige Utrechter. Zowel de bestuurder als een andere inzittende, een 21-jarige plaatsgenoot van de bestuurder, kwamen met de schrik vrij. Het ongeval gebeurde omstreeks half twaalf toen de Utrechtse automobilist een klapband kreeg tijdens het rijden. De auto raakte daardoor onbestuurbaar en sloeg enkele malen over de kop, om vervolgens in de berm tot stilstand te komen. De 21-jarige Rotterdammer had als gevolg daarvan rugletsel opgelopen en is naar het Ziekenhuis De Gelderse Vallei gebracht. De auto van de Utrechter raakte zwaar beschadigd en moest worden afgesleept.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Barneveld - Barnevelders opgepakt na vernielingen
Publicatiedatum: 16-01-2005

Twee Barnevelders van achttien en negentien jaar zijn in de nacht van zaterdag op zondag in hun woonplaats aangehouden op verdenking van vernieling. Het duo was door getuigen in de kraag gevat en aan de politie overgedragen. Omstreeks half vier zagen getuigen dat er op de Jan van Schaffelaarstraat een ruit van een horecazaak aan diggelen werd geslagen. Ook de ruit van een abri werd vernield. De getuigen waarschuwden de politie en gingen ondertussen achter de daders aan. Even verderop wisten de getuigen de beide Barnevelders in de kraag te vatten. Kort daarop arriveerden de agenten, aan wie ze vervolgens werden overgedragen. Het duo bekende later, de achttienjarige zou met een kettingslot de ruiten van twee telefooncellen, een abri en de ruit van de horecazaak ingeslagen hebben. De negentienjarige had verklaard zelf niets gedaan te hebben maar ook niets ondernomen te hebben om de vernielingen tegen te gaan. Beiden zijn na verhoor weer vrijgelaten. Justitie beslist wat er verder met hen gebeurt.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Nijkerkerveen - motor in vlammen na aftappen benzine
Publicatiedatum: 16-01-2005

Op de Nieuwe Kerkstraat in Nijkerkerveen is in de nacht van zaterdag op zondag een motor in vlammen opgegaan nadat twee mannen benzine af wilden tappen. Twee andere motorfietsen liepen daarbij brandschade op. Tijdens dat karweitje ontstond er vuur, waarbij een grote steekvlam ontstond. Beide mannen, inwoners van Nijkerkerveen, slaagden er niet in de brand te blussen. De eigenaar werd gewekt door het hulpgeroep en wist het vuur wel te doven. De brandweer moest eraan te pas komen om na te blussen. Bij het voorval was verder niemand gewond geraakt. Beide mannen bleken bevriend met de eigenaar en beloofden een schadeloosstelling. De eigenaar zag hierop af van aangifte.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Garderen/Wekerom-rijbewijzen ingenomen na snelheidsovertredi
Publicatiedatum: 16-01-2005

Surveillerende agenten van het verkeershandhavingsteam (VHT) van de politie hebben vrijdagavond in Garderen en Wekerom twee rijbewijzen ingevorderd van bestuurders nadat ze betrapt waren op forse snelheidsovertredingen. Op de Koningsweg in Garderen werd rond acht uur een achttienjarige automobilist uit Uddel betrapt terwijl hij met ruim 130 km/u reed. Na een proces-verbaal moest de Uddelnaar zijn rijbewijs inleveren. Datzelfde lot was een 22-jarige Barnevelder beschoren nadat hij omstreeks elf uur op de Lage Valkseweg werd betrapt met eveneens ruim 130 km/u op de teller. Op beide wegen mag maximaal 80 km/u gereden worden. Het VHT maakt sinds kort gebruik van een onopvallend videosurveillancevoertuig, waarmee onder meer snelheidsovertreders kunnen worden opgespoord. Bovendien kunnen ze direct worden geconfronteerd met hun rijgedrag. Bij de videosurveillance werden die avond nog twee bestuurders gesnapt die met dezelfde snelheden over 80 km/u wegen hadden gereden. Zij konden echter niet worden staande gehouden maar kunnen wel bericht thuis verwachten van justitie.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Barneveld/Nijkerk - verkeerscontroles

Publicatiedatum: 16-01-2005

In Barneveld en Nijkerk zijn zaterdag bij verkeerscontroles 48 processen-verbaal uitgedeeld. Het verkeershandhavingsteam van de politie controleerde op de volgende wegen:

- Op de Thorbeckelaan in Barneveld werd tussen 21.30 en 22.20 uur een snelheidscontrole gehouden. Daarbij reden 25 van de 224 gecontroleerde passanten te hard.

- In Nijkerk werd tussen 17.30 en 20.00 uur een snelheidscontrole gehouden op de Frieswijkstraat. Hier reden 16 van de ruim 1000 gecontroleerde passanten te hard.

- Tussen 16.30 en 20.30 werd er tevens een alcoholcontrole gehouden op de Frieswijkstraat. Daarbij moesten ruim 150 bestuurders een blaastest afleggen. Van dat aantal bleken er twee teveel gedronken te hebben. Er werden promillages gemeten tussen 0,79 en 1,31 (anderhalf tot tweeënhalf maal zoveel als is toegestaan). Daarnaast werden vijf bestuurders bekeurd die zonder gordel reden.

- Ook op de Thorbeckelaan in Barneveld werd een alcoholcontrole gehouden. Dat gebeurde tussen 20.20 en 22.30 uur. De controle leverde geen drankrijders op, wel moesten 81 bestuurders een blaastest afleggen.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Renkum - snelheidscontroles

Publicatiedatum: 16-01-2005

Het verkeershandhavingsteam van de politie heeft zaterdag op drie plaatsen in de gemeenten Renkum snelheidscontroles gehouden. Daarbij werden in totaal 221hardrijders geflitst. Een overzicht:
- In Oosterbeek werd tussen 07.15 en 13.30 uur gecontroleerd op de Wolfhezerweg. Daar reden 37 van de 940 gecontroleerde passanten harder dan de voorgeschreven 60 km/u. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 84 km/u.

- Tussen 09.00 en 11.45 uur werd gecontroleerd op de Utrechtseweg in Renkum, waar maximaal 50 gereden mag worden. Van de 791 gecontroleerde passanten reden er 131 te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 79 km/u.

- In Doorwerth werd eveneens op de Utrechtseweg gecontroleerd. Dat gebeurde tussen 08.20 en 13.40 uur. Het aantal overtreders bedroeg hier 53. Bij de controle waren 1960 passanten de radarcontrole voorbijgereden.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---