Politie Limburg-Noord


Persconferentie brandstichtingen Helden
Datum: 16-01-2005

Tijd bericht: 16:52

Plaats: Helden


Hieronder de informatie die zondadmiddag 16 januari om 15:00 uur bekend is gemaakt tijdens een persconferentie in het gemeentehuis van Helden:

Feiten
In het gebied gelegen binnen de openbare wegen Industrieterrein, Tuindersweg, Stogger, Schrames, Baarloseweg, Tarwe, Kloosterstraat, Kesselseweg, Grootveldweg, Egchelseweg, J.F. Kennedylaan, Ninnesweg in de gemeente Helden hebben in de periode vanaf 14 augustus 2004 tot 15 januari 2005 14 brandstichtingen plaatsgevonden. Bij vier brandstichtingen betrof het een woning, waarbij de bewoners in de woning lagen te slapen en ternauwernood werden gewekt door het aanwezige brandalarm of een brandlucht. Deze vier branden werden gesticht door het binnen de woning brengen van een brandbare stof en een vuurbron door de brievenbus of een bovenlicht. Drie andere brandstichtingen waren gericht tegen openbare gebouwen, te weten een moskee, een bibliotheek en een sportzaal. Ook hier werd een brandbare stof en een vuurbron binnen het gebouw gebracht, echter nu nadat er met een steen een ruit werd vernield. In hetzelfde gebied en in de zelfde periode zijn op 42 verschillende locaties ruiten van woningen ingegooid. Alle genoemde feiten hebben plaatsgevonden gedurende de voor de nachtrust bestemde tijd en nagenoeg allemaal tussen 23.00 uur en 05.00 uur.

13 november: Moskee
15 november: woning Piushof Panningen, 83-jarige weduwe. 23 november: sporthal Min. Calsstraat Panningen, steen door ruit en brandstichting
04 december: bibliotheek Patersstraat Panningen, steen door ruit en brandstichting
08 december: woning Burg. Cremershof, echtpaar midden dertig 26 december: woning Doc. Schaepmanstraat Panningen, gezin midden vijftig, twee kinderen.
14 januari: woning Keizerbosstraat Helden, 83-jarige weduwe

Inzet politie:

Vanaf 13 november is n.a.v. de moskeebrand een uitgebreid regionaal rechercheteam (o.l.v. het OM) opgestart, dat de branden tot 26 december (3e woningbrand) zijdelings heeft meegenomen in hun onderzoek. Er is geen verband tussen moskeebrand en de overige branden ontdekt. Vanaf half november tot 26 december werden er 's nachts door de basiseenheid Helden onopvallende surveillance uitgevoerd in de woonkern van Helden-Dorp en Panningen.

Vanaf 26 december iedere nacht een extra, opvallende surveillance-eenheid in de woonkern van Helden-dorp en Panningen aanwezig (voorkomen is beter dan genezen). Dagelijks zijn er acht politiemensen bezig met de brandstichtingen.

Afgelopen nacht zaterdag 15 januari heeft er tussen 23.00 uur en 05.00 uur een grootscheepse opvallende actie plaatsgevonden in de woonkern van Helden-Dorp, waarbij zoveel mogelijk mensen die zich in dit gebied bevonden zijn gecontroleerd. Hiervoor zijn acht man van de basiseenheid Helden ingezet. Ook zijn er twee man van het Mobiel Jeugdteam ingezet en heeft het Verkeershandhavingsteam met twee motorrijders en vier verkeersassistenten een alcoholcontrole gehouden, waarbij elke bestuurder zich ook diende te legitimeren. In totaal zijn er door hen alleen al 247 personen gecontroleerd. Door het MJT en de Heldense collega's zijn ook nog meerdere verbalen in het kader van de Openbare Orde uitgeschreven en zelfs twee personen op een scooter aangehouden, die dachten niet voor een controle te hoeven stoppen.
De komende periode zullen er soortgelijke acties plaatsvinden. Preventief fouilleren / Aanwijzing Uitbreiding Identificatieplicht:

Haar huidige bevoegdheden (m.n. na de op 1 januari 2005 in werking getreden Aanwijzing Uitbreiding Identificatieplicht) geven de politie voldoende mogelijkheden om in alle redelijkheid en zonder onacceptabele inbreuk op de persoonlijke levenssfeer of lichamelijke integriteit, iedereen te controleren op het aanwezig hebben van voor brandstichting geschikte middelen en de identiteit van iedereen vast te stellen.
Bij concrete informatie over directe dreiging of gevaarzetting kan (door de voorbereiding van burgemeester en gemeenteraad) het OM binnen zeer korte termijn de politie de bevoegdheid geven om iedereen, die zich in het openbaar binnen een door de burgemeester aan te wijzen gebied bevindt, preventief te fouilleren.

Bewonersbrief
De gemeente, basiseenheid Helden en de brandweer Helden maken zich zorgen over de brandstichtingen. Om de kans te vergroten de dader(s) op te kunnen pakken verspreiden zij maandag een gezamenlijke brief onder alle inwoners van de gemeente Helden. Hen wordt gevraagd alert te zijn en verdachte zaken direct te melden bij de politie 0900-8844.

Tekst bewonersbrief

Aan:
De bewoner(s)' van dit pand
16 januari 2005

Beste inwoner,

Deze brief sturen wij u naar aanleiding van brandstichtingen in onze gemeente. In de nacht van vrijdag op zaterdag is er in een woning in de Keizerbosstraat brand gesticht. Gelukkig is de schade beperkt en is er geen slachtoffer gevallen. Wij hebben de bewoner en de buren bezocht en onze grote bezorgdheid uitgesproken.

Dit geval staat niet op zichzelf. Er deden zich de afgelopen periode al vaker incidenten voor. Dit is de vierde keer dat er brand is gesticht in een woning, waarbij mensen in gevaar zijn gebracht. Hierbij heeft drie keer een rookmelder erger kunnen voorkomen. Brandweer, politie, gemeentebestuur en u; samen zijn wij verantwoordelijk voor orde en veiligheid in Helden. Naar aanleiding van de brand van afgelopen weekend willen wij u vragen goed op te letten. De gemeente en politie doen er alles aan om de dader(s) te pakken. Wij hebben concrete acties afgesproken. De politie surveilleert extra en er is een uitgebreid onderzoeksteam ingezet. Dat blijft zo tot de politie de zaak heeft opgelost.

Wij vragen u om hierbij te helpen. Wij doen een beroep op u extra alert te zijn. Het is belangrijk dat de dader(s) zo snel mogelijk worden gepakt. Krant, radio en televisie houden u op de hoogte. Aanstaande dinsdagavond komen de brandstichtingen in het programma van L1: de Gouden Tip.

Weet u iets of ziet u iets verdachts, bel dan direct met de politie: 0900-8844. Samen met uw oplettendheid hopen we deze zaak snel op te lossen.

Met vriendelijke groet,
Nol Kleijngeld Twan Hendrix Jan Goutier Burgemeester Chef Basiseenheid Helden Commandant Brandweer