Zuiderzeemuseum



Kinderprogramma het walvisje

Tussen 1600 en 1800 verdienden vele `stoere' mannen hun brood met de walvisvaart. De walvisvaarders voeren in het voorjaar uit voor een maandenlange reis. Een reis vol gevaren. Soms vergingen er schepen. Menig zeeman werd ziek of overleefde zelfs niet. Verslagen van de barre reizen vonden altijd al een gretig publiek. Het Zuiderzeemuseum speelt daar op in met de tentoonstelling over de walvisvaart in het binnenmuseum. Hier verplaats je jezelf met gemak in het barre leven van de vroegere walvisvaarders. Ook kinderen kunnen hier hun hart ophalen door in het donkere tentje van de walvisvaarders te kruipen of aan dek van een denkbeeldig schip te gaan. Op de zondagen in januari is er een speciaal kinderprogramma dat kinderen van 4 tot en met 12 jaar meeneemt op ontdekkingstocht en hun eigen verhaal hierover laat maken.

walvisje.jpg (15537 bytes)
Uitgangspunt van het kinderprogramma vormt het Gouden Boekje `Het walvisje'. Samen met een gids lezen de kinderen dit prentenboekje en bezoeken ze de walvisvaarttentoonstelling, waar ze kennis maken met het ruige leven van de walvisvaarders. Daarna mogen zij in het `Museumatelier' zelf een hoofdstukje van `Het walvisje' kleuren, tekenen en schrijven. Uiteraard kunnen ze hun eigen gemaakte werk mee naar huis nemen.

Walvisvaart
Wij kennen walvissen uit natuurfilms, als voorbeeld van een bedreigde diersoort en af en toe van walvisstrandingen. De jacht op walvissen wordt tegenwoordig in ons land veroordeeld. Tussen 1600 en 1800 was de walvisvaart echter belangrijk. Walvistraan en balein waren gewilde producten. De tentoonstelling in het binnenmuseum geeft een beeld van de walvisvaart uit die tijd. Met de `thuiscultuur' van walvisvaarders als vertrek- en eindpunt kun je hier als het ware zelf op walvisvaart gaan. De tentoonstelling daagt je met interactieve elementen en gebruikte voorwerpen uit, jezelf te verplaatsen in het barre leven van de walvisvaarders.

Andere tentoonstellingen
In het binnenmuseum zijn negen vaste tentoonstellingen de moeite van het bezoeken waard. De route `Even kijken met het gezin' leidt ouders of grootouders met hun (klein)kinderen langs de hoogtepunten van vier van de zalen. Bij de tentoonstellingen Walvisvaart, Strijd tegen het water en Typisch Hollands krijgen de kinderen uitdagende opdrachten, terwijl de volwassenen attent worden gemaakt op interessante voorwerpen of schilderijen over hetzelfde onderwerp. Zodra de kinderen klaar zijn, bespreken ze de antwoorden met de (groot)ouders, waarna ze elkaar nog wat meer over het onderwerp kunnen vertellen.

Informatie en openingstijden
Kinderprogramma het Walvisje is te volgen op:
o Zondag 16 januari om 13.30 uur
o Zondag 23 januari om 13.30 uur
o Zondag 30 januari om 13.30 uur

In 2005 is het binnenmuseum van dinsdag tot en met zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. De entreeprijzen voor het binnenmuseum zijn EUR 5,50 voor volwassenen en EUR 5,00 voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar.


---

Kledingtentoonstelling uitgesteld

Momenteel wordt achter de schermen van het museum hard gewerkt aan een nieuwe semi-permanente opstelling van de kledingcollectie.

'Op maat gesneden' is niet - zoals oorspronkelijk gepland- vanaf 1 oktober 2004 te zien, maar vanaf 26 maart 2005.