Gemeente Alkmaar


Radar zoekt naar klooster onder Paardenmarkt

Alkmaar, 10 januari 2005

Aanstaande zondag 16 januari onderzoekt RAAP archeologisch adviesbureau in opdracht van de gemeente de grond onder de Paardenmarkt op mogelijke resten van een Minderbroederklooster. Dit gebeurt met behulp van een grondradar. Eerder toonden grondboringen al aan dat zich dicht onder het oppervlak funderingen bevinden.

In oktober vorig jaar toonden grondboringen al aan dat er dicht onder de oppervlakte van de Paardenmarkt resten van funderingen liggen. Met behulp van de grondradar moet van deze funderingen een plattegrond te reconstrueren zijn. De gemeente hoopt vooral te kunnen bepalen waar de kapel (en tevens begraafplaats) van het klooster lag. Oorspronkelijk zou het radaronderzoek tegelijk plaatsvinden met de grondboringen, maar de benodigde apparatuur weigerde toen dienst. Vanwege activiteiten voor 750 jaar Alkmaar en de feestdagen is het aanstaande zondag pas weer mogelijk de werkzaamheden voort te zetten.

Kastje met wielen
De grondradar bestaat uit een kastje met wielen, dat over de Paardenmarkt gereden wordt. Het kastje zendt elektromagnetische golven uit. Die golven worden gereflecteerd door de bodem en weer opgevangen in het kastje. Als het materiaal in de bodem verandert, dus bijvoorbeeld van aarde in puin, verandert de frequentie waarmee de golven terugkomen in het kastje. Met behulp van de gegevens die het apparaat zondag vergaart, kan een computer berekenen hoe de grond onder de Paardenmarkt er ongeveer uitziet.

Minderbroeder klooster
De gemeente vermoedt dat onder de Paardenmarkt de resten liggen van de funderingen van een zeer oud Minderbroeder (oftewel Franciscaner) klooster. Op een oude kaart van voor 1572 is het klooster te zien. Daarna is het gesloopt. Voordat begonnen wordt met de aanleg van de parkeergarage onder de Paardenmarkt, wil de gemeente onderzoeken of er nog resten van het klooster terug te vinden zijn. Om niet gelijk het hele plein open te hoeven leggen, wordt de grondradar ingeschakeld.

Niet parkeren
Vanwege de werkzaamheden is het vanaf zaterdagavond 15 januari 18.00 uur tot zondag 16 januari 18.00 uur niet mogelijk te parkeren op de Paardenmarkt. De ingang van parkeergarage De Vest blijft toegankelijk. Ook de brandweerkazerne blijft bereikbaar, net als de Koningsweg. De werkzaamheden vinden plaats vanaf zondagochtend 08.30 uur. Belangstellenden zijn welkom om de werkzaamheden bij te wonen. Er zijn medewerkers van de gemeente aanwezig om uitleg te geven.

10 januari 2005