Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

4-1-2005

Sinds 21 juli 2004 is de Europese richtlijn voor Strategische milieubeoordeling (SMB) van kracht. Dat betekent dat voor sommige plannen voortaan de milieueffecten en alternatieven beschreven moeten worden. Ook inspraak behoort tot de verplichtingen. Het speelt vooral voor plannen in de ruimtelijke ordening, verkeer en vervoer en waterhuishouding. Om gemeenten en provincies actief te laten kennismaken met de praktijk van de SMB, organiseren VROM, VNG en IPO een aantal gratis seminars.

Voor wie?
De seminars zijn vooral gericht op de gemeentelijke en de provinciale praktijk. Bestemmingsplannen, uitwerkingsplannen, intergemeentelijke structuurvisies, streekplannen en verkeers-, vervoers- en waterhuishoudingsplannen krijgen met de SMB te maken. Vragen die dan spelen zijn bijvoorbeeld: 'wanneer is een SMB in mijn situatie van toepassing?', 'hoe zit het dan met m.e.r.?', 'wat moet ik dan doen?' en 'als een bestemmingsplan zowel SMB- als m.e.r.-plichtig is, hoe gaat dat dan?' De seminars zijn dus vooral van belang voor gemeentelijke, maar ook provinciale medewerkers die te maken krijgen met plannen in de genoemde beleidsvelden.

Praktijk als uitgangspunt
Omdat de SMB-richtlijn nog niet is vertaald in nationale wetgeving, kan er sprake zijn van rechtstreekse werking. Dat betekent dat gemeenten en provincies, uitgaande van de richtlijn, beslissingen moeten nemen over vragen als wanneer een SMB gemaakt moet worden, wat dan gedaan moet worden en wat er kan gebeuren als er verkeerde keuzes worden gemaakt. Tijdens de seminars krijgt u informatie over de SMB en de mogelijke gevolgen voor de milieu-effectrapportage. De nadruk zal liggen op concrete toepassing in de praktijk. Deelnemers gaan daarom zelf, samen met collega's van andere gemeenten en provincies aan de slag met bestaande cases.

Waar en Wanneer?

* Leeuwarden (voor Friesland i.v.m.het nieuwe streekplan): 18 januari 2005 van 12.00 uur tot 15.30 uur.
* Assen (voor Groningen en Drenthe):
27 januari 2005 van 13.30 uur tot 16.30 uur.
* Deventer (voor Overijssel, Gelderland, Flevoland en Utrecht):
1 februari 2005 van 13.30 uur tot 16.30 uur.
* Rotterdam (voor Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland): 15 februari 2005 van 13.30 uur tot 16.30 uur.
* Eindhoven (voor Noord-Brabant en Limburg): 17 februari 2005 van 13.30 uur tot 16.30 uur.

Aanmelding
Meer informatie over de wijze van aanmelding, de seminars en de precieze locaties wordt begin jan uaribekendgemaaktenverspreid.

Meer informatie:

* Dossier M.e.r. (achtergrondinformatie over de SMB en de m.e.r.)