Universiteit van Amsterdam

Antistollingsmiddelen van invloed op levensduur van terminale kankerpatiënten


Promotie Geneeskunde


dinsdag 18 januari 14.00 uur

Kanker verhoogt het risico van bloedklonters. Kankerpatiënten krijgen daarom vaak antistollingsmiddelen om het tromboserisico te verlagen. Clara Klerk kijkt in haar onderzoek als eerste direct naar het effect van antistolling op de overlevingsduur van niet meer te genezen kankerpatiënten. De gemiddelde overleving van patiënten die fraxiparine toegediend kregen - een laag moleculaire heparine - was anderhalve maand langer dan patiënten die een placebo kregen. Bij de groep patiënten die bij aanvang nog relatief gezond waren (en een verwachte overleving van zes maanden of meer hadden) was het verschil zelfs een half jaar. Mogelijk remt het antistollingsmiddel de uitzaaiing van tumoren.

Mw. C.P.W. Klerk: Cancer, coagulation and antithrombotics. Promotoren zijn prof. dr. C.J.F. van Noorden en prof. dr. H.R. Büller.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.