Universiteit van Amsterdam

De Tuinsteden: van de ene sociale kwestie naar de andere

Amsterdamlezing


dinsdag 18 januari 20.00 uur

Onder de titel De Tuinsteden: van de ene sociale kwestie naar de andere houdt Paul Scheffer, publicist en bijzonder hoogleraar Grootstedelijke problematiek aan de UvA, de derde Amsterdamlezing in de nieuwe reeks. Scheffer, enkele jaren geleden aanjager van het debat over de multiculturele samenleving, blikte in zijn oratie aan de UvA al terug op de Amsterdamse stadsplanning van de eerste helft van de vorig eeuw. De toenmalige plannen leidden tot de bouw van tuinsteden als Bos en Lommer, Geuzenveld, Osdorp en Slotermeer. Scheffer constateerde dat in de westelijke tuinsteden door de komst van migranten, die nu het overgrote deel van de bevolking uitmaken, een nieuwe sociale kwestie is gegroeid. Scheffer stelde op basis daarvan een aantal kritische vragen over hoe in ons land wordt omgegaan met de segregatie en integratie in de grootstedelijke gebieden.

In de nieuwe reeks Amsterdamlezingen, getiteld De maakbare stad, gaan achtereenvolgens Piet de Rooij, Pi de Bruijn, Paul Scheffer, Dirk Sijmons, Maarten Hajer en Duco Stadig in op de grote projecten die de stad de afgelopen decennia een nieuwe maatschappelijke en culturele vitaliteit moesten schenken, maar die heel anders liepen dan iedereen verwachtte. Aanleiding tot de nieuwe reeks lezingen is de benoeming van Paul Scheffer tot hoogleraar Grootstedelijke problematiek aan de UvA (de Wibautleerstoel).


Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam.

Toegang: ¬ 4,50 per lezing (¬ 2,50 voor UvA-studenten en ¬ 3,50 voor UvA-medewerkers), passe-partout: ¬ 20,-- (¬ 10,- voor UvA-studenten, ¬ 15,- voor UvA-medewerkers).

Reserveren via internet: www.uva.nl/adamreeks. Toegangskaart of passe-partout liggen een halfuur voor aanvang van de lezing klaar aan de balie van de Aula.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.