Ingezonden persbericht


Ilja Pfeiffer up close and personal bij literaire talkshow LateLetterenLive

Ilja Pfeiffer is op 18 januari hoofdgast bij de literaire talkshow LateLetterenLive van N.C.S.V. Diogenes in Nijmegen. Gedurende de avond komt zowel het proza en de poëzie als het literair essayistische werk van Pfeiffer aan de orde. Ilja Leonard Pfeijffer is pas zes jaar actief als dichter, maar wekte daarbij zoveel discussie en zelfs woede op, dat die carrière al veel langer lijkt. In 1998 debuteerde hij als 30-jarige met de bundel Van de vierkante man die het jaar daarop werd gehonoreerd met de C. Buddingh'-prijs voor debuten en bovendien werd hij ermee genomineerd voor de prestigieuze VSB Poëzieprijs.

Zijn notoriteit dankt hij evenwel aan de discussie die hij in oktober 2000 aanzwengelde met een artikel in het tijdschrift Bzzlletin over De mythe van de verstaanbaarheid. Hij ageerde tegen de 'verstaanbare gedichten', gedichten die voor voordracht bedoeld en geschikt zijn, maar die naar zijn mening op papier niet overleven. Hij verlangde 'gewaagde metaforen, vernieuwende woordcombinaties, ongebruikelijke woorden of verontrustende syntaxis' en plaatste zich met veel aplomb in de traditie van Hölderlin en Lucebert, van experimentele en ongebreidelde poëzie.

LateLetterenLive bestaat al bijna 3 jaar en organiseert programma's rond een bepaald thema, zoals reisliteratuur, dialecten, erotiek en literatuur of verfilmingen; of een programma rond één schrijver. Het programma biedt naast de hoofdgast(en) ook een klein open podium voor het LateLetterenLiveLatentTalent en het programma wordt verder aangekleed met muziek, een filmpje en een podiumact. Daarnaast stond LateLetterenLive ook aan de wieg van het poëziefestival Onbederf'lijk Vers.

Het unieke van LateLetterenLive is dat bezoekers in de zaal van Diogenes de mogelijkheid hebben om literatuur niet alleen te horen of te zien, maar echt te beleven. Je zit er als publiek middenin en kunt er volledig in opgaan en wie zou er nu niet op willen gaan in de wilde haren van Ilja Leonard Pfeiffer?

Meer informatie over het programma staat op www.diogenes.nu. LateLetterenLive: dinsdag 18 januari 2005 van 21:00 tot 23:00 (zaal open: 20:30). Toegang E4,= (leden E 2,50)



Ingezonden persbericht