Ingezonden persbericht


Persbericht + Persbericht + Persbericht + Drents Museum

12 januari 2005

12 x 12
Hommage aan Berend Groen

18 januari tot en met 17 april 2005

In maart 2003 overleed de landschapsschilder Berend Groen, kort na zijn grote overzichtstentoonstelling in het Drents Museum. Dertien collega's van de kunstenaar herdenken dit voorjaar Berend Groen met een bijzondere tentoonstelling. Van 18 januari tot en met 17 april 2005 zijn er circa 100 werken van zowel schilders als fotografen te zien op de bovenverdieping van het Drents Museum in Assen. Al het werk is geïnspireerd is op het formaat van 12 bij 12 centimeter waarmee Groen zijn uiterst subtiele landschapsstudies uitvoerde. Het Noord-Nederlandse landschap staat daarbij centraal.

Het initiatief van dit project ligt bij de stad Groninger kunstenaars Ger Siks en Trudy Kramer. Siks, oud docent aan Academie Minerva in Groningen en eertijds tevens vakdocent van Groen, staat zelf bekend als een virtuoos tekenaar. Naast Ger Siks (tekeningen) en Trudy Kramer (schilderijen) doen ook mee: Siemen Dijkstra (houtsnedes), Chris Herenius (schilderijen), Herman van Hoogdalem (schilderijen), Simeon Nijenhuis (schilderijen), John Stoel (foto's), Harry Cock (foto's), Martin Tissing (schilderijen), Reinder Homan (etsen), Wim Jonkman (litho's), Gouke Notebomer (aquarellen) en Tim Blaauw (houtsnedes). Nagenoeg alle werken werden door de kunstenaars in 2004 gemaakt. Op de tentoonstelling zijn tevens een aantal studies van Berend Groen zelf te zien.

Boek
Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie onder dezelfde titel, waarin het werk van de kunstenaars is opgenomen. Voorts participeren in het boek ook de dichters Marga Kool, Jan Veenstra, Rutger Kopland, Jan Siebo Uffen, Suze Sanders, Martin Koster en Bartle Laverman. Ook zij hebben werk gemaakt dat geïnspireerd is op zowel het formaat 12 x 12 als het Noord-Nederlandse landschap. Het boek is vanaf 18 januari 2005 te koop in de Museumwinkel.

/////////////////