Gemeente Enschede

âEen greep in de grondâ: schatgraven in de Nederlandse bodem

11-01-2005

In bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner in het Ledeboerpark te Enschede kunnen bezoekers zelf bodemschatten opgraven in de stenen- en fossielententoonstelling 'Een greep in de grond'. Van 18 januari t/m 17 april mogen jong en oud een greep in de 'bodembak' doen om daarna in de tentoonstelling er achter zien te komen wat voor zeldzame vondst er is gedaan: is het een fossiel of een soort gesteente? Of is dit ook weer zo'n zeldzame vuistbijl uit het Stenen Tijdperk?

Een stukje aardbol

Stenen en fossielen staan de laatste tijd weer behoorlijk in de belangstelling; zeker als blijkt dat je op een doodgewone Twentse akker een zeer bijzondere vondst kunt doen. Zou er op de es bij bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner misschien ook een zeldzame vuistbijl verborgen liggen? Omdat schatgravers op de es niet wenselijk zijn, heeft de afdeling NatuurEducatie van de gemeente Enschede in het bezoekerscentrum een grote zandbak neergezet die boordevol zit met bodemschatten. Bezoekers die een steen of fossiel hebben opgegraven kunnen in de tentoonstelling opzoeken wat voor voorwerp zij in hun handen houden. Bij het oprapen van een steen heb je in feite een stukje van de aardbol vast en een fossiel is het restant van een oeroude aardebewoner. Via een 'Tijdslijn' met interactieve onderdelen kan de gelukkige vinder kijken in welk tijdsperk de vondst thuis hoort en wat hij precies in handen heeft.

Oeroude zwervers

Iedere doodgewone steen vertelt een verhaal dat miljoenen jaren geleden begonnen is. Tijdens de verschillende ijstijden zijn met het ijs veel zwerfstenen uit Scandinavië aangevoerd. De geweldige ijsmassa's duwden zandlagen voor zich uit, waardoor heuvels en glooiingen in het landschap zijn ontstaan. Deze zijn ook nu nog op diverse plekken in Twente terug te vinden. De stenen die daar te vinden zijn, zijn dus eigenlijk oeroude zwervers uit het Noorden. In de stenen- en fossielententoonstelling kunnen bezoekers van iedere leeftijd zich op een spannende en interactieve manier gaan verdiepen in de geschiedenis van de bodemlagen en de verborgen schatten die zij bevatten. Allerlei steensoorten, versteende schelpen, botten, stukken dinosaurusschedel en mammoetkiezen kunnen in diverse vitrinekasten bestudeerd worden en met voelgaten, drukknoppen en interessante informatie mogen bezoekers er zelf achter komen hoe het verleden er uit zag op deze grote steen: de Aarde.

Borus uit Borne neemt je mee

De mammoet Borus heeft in Borne heel lang in de grond gelegen voordat iemand hem vond.

Daarom heeft hij alle tijd gehad om de bodem eens goed te bestuderen. Als hoofdpersoon in het educatieve boekje 'Borus uit Borne neemt je mee' helpt hij kinderen om net zoveel over stenen en fossielen te weten te komen als hijzelf. De antwoorden op zijn vragen kunnen kinderen in de tentoonstelling vinden. Borus zal ook worden ingezet om groepen van het Enschedese basisonderwijs wegwijs te maken in de wereld van stenen en fossielen. Ook zij mogen een greep in de grond doen in het gemeentelijk bezoekerscentrum.

Wèl wordt alle bezoekers gevraagd om de gevonden voorwerpen na bestudering weer in de grond terug te stoppen, zodat er voor iedereen steeds weer iets te vinden valt. Wie graag een blijvende herinnering mee naar huis wil nemen, kan bij medewerkers van de afdeling NatuurEducatie van de gemeente Enschede een fossiel, steentje of haaientand aanschaffen!

Zanddag

De Enschedese Mikos Teuben heeft een omvangrijke zandverzameling aangelegd met zand uit alle delen van de wereld. Als je al die 'zandstrandjes' bij elkaar ziet, realiseert men zich pas hoeveel verschillende soorten zand er wel bestaan en hoe verschillend deze er uit zien. Deze verzameling is te bezichtigen in bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner gedurende de stenententoonstelling.

Op zondag 20 maart is er van 11.00-16.00 uur een speciale themadag, gewijd aan het onderwerp 'Zand'.


---