Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

18/01/05 Prinses Máxima bezoekt huiswerkbegeleidingsproject Witte Tulp

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden bezoekt dinsdag 18 januari het huiswerkbegeleidingsproject Witte Tulp in Haarlem. Het project ontving in mei 2004 uit handen van de Prinses een Appeltje van Oranje, de prijs van het Oranje Fonds voor initiatieven op het terrein van maatschappelijk welzijn en sociale cohesie. Aan de prijs is een geldbedrag van 15.000 euro verbonden. De Prinses is beschermvrouwe van het Oranje Fonds.

Allochtone jongeren die erin slagen binnen het Nederlandse onderwijs hun weg te vinden, zijn een voorbeeld voor anderen. Dit was voor een aantal Turks/Nederlandse studenten aanleiding om huiswerkbegeleiding te organiseren in hun woonhuis. Niet alleen huiswerk bleek belangrijk, maar ook het bespreken van problemen die jongeren ondervinden en waar ze thuis niet mee terechtkunnen. De toeloop werd zo groot dat er uitgeweken is naar een grotere ruimte in de wijk. Tot nu toe hebben ongeveer 100 leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool en de brugklas gebruikgemaakt van het project. Zij worden begeleid door 18 vrijwilligers. De leerlingen die begeleid worden stromen door naar hogere typen onderwijs dan voorheen en zijn daar ook succesvoller.

Naast huiswerkbegeleiding worden onder meer ouderavonden georganiseerd om ouders op de hoogte te houden van de voortgang van hun kind en hen te informeren over de schoolsystemen. Ook vinden discussieavonden plaats voor middelbare scholieren over actuele maatschappelijke onderwerpen. Iedere zondag wordt een sporthal afgehuurd om in leeftijdsgroepen een sport naar keuze te beoefenen.

Het Oranje Fonds is binnen het Koninkrijk der Nederlanden het grootste fonds op sociaal gebied. Het Fonds streeft naar een samenleving waar het goed samenleven is en waar mensen tot hun recht komen. Het Oranje Fonds keert ieder jaar ongeveer 14 miljoen euro uit aan vele projecten en organisaties. Het Appeltje van Oranje is een jaarlijkse prijs voor heel bijzondere, innovatieve of succesvolle projecten op sociaal gebied. Dit jaar was het thema 'Jongeren in de buurt'. De drie winnende projecten dienen als voorbeeld voor andere organisaties.