Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nationale Voorleesdagen
in de Openbare Bibliotheek Prinsengracht 587

c01eb5.jpg c01ebb.jpg

Op dinsdag 18 januari aanstaande starten de Nationale Voorleesdagen. Dit is een landelijk leesbevorderingscampagne à la Kinderboekenweek, maar dan gericht op de allerjongste kinderen (tot 6 jaar). Boekwinkels en bibliotheken organiseren tal van activiteiten.

Uiteraard doet ook de Openbare Bibliotheek Amsterdam van harte mee. Uit onderzoek blijkt immers steeds weer dat je met (voor-) lezen niet vroeg genoeg kunt beginnen. De bibliotheek biedt ouders een grote collectie prentenboeken, video's/DVD's, CD-roms en CD's voor jonge kinderen. Daarnaast is de bibliotheek natuurlijk een bron van informatie over allerlei aspecten van de opvoeding, waaronder taalverwerving.

Alle kinderdagverblijven en peuterspeelzalen uit de buurt krijgen een uitnodiging om in de bibliotheek op bezoek te komen tijdens de Nationale Voorleesdagen (18 t/m 29 januari 2005) Een overzicht van de activiteiten:


* Ledenwerfactie peuters
Het lidmaatschap is voor kinderen tot 18 jaar gratis en wie zijn/haar kind (tot 6 jaar) in de periode van 18 -- 29 januari inschrijft ontvangt een leuk welkomstcadeautje (zolang de voorraad strekt) en de brochure 'Kleintje Boek' met leuke voorleestips.


* Voorleesontbijt
Op dinsdag 18 januari starten de Nationale Voorleesdagen 2005 met een voorleesontbijt. Leerlingen van groep 1-2 van basisschool 'De Kleine Reus' worden uitgenodigd voor een heel bijzonder ontbijt met als speciale gast de bekende kinderboekenschrijver en illustrator Yvonne Jagtenberg. De kinderen worden ontvangen in de geheel in stijl gebrachte voorleesruimte op de jeugdafdeling. Speciaal voor het Voorleesontbijt ontwierp het creatieve duo 'Rire' ontbijtkussentjes; met o.a. een gezeefdrukte boterham met hagelslag!


* Poppentheater Rensje Ronzebons met 'Wat nu. Olivier' Tijdens de Nationale Voorleesdagen komt Poppentheater Ronzebons een aantal voorstellingen geven gebaseerd op het bekroonde prentenboek 'Wat nu, Olivier' van Phyllis Root met illustraties van Christopher Denise. Op woensdagochtend 19 januari speelt Ronzebons voor Kinderdagverblijven uit de buurt. Op woensdagmiddag 19 januari om 15.00 uur is er een voorstelling voor alle andere kinderen in de Carmiggeltzaal op de 5e etage . De voorstelling is geschikt voor kinderen van 2 tot 4 jaar. Kaartjes (à ¤ 2,50 ) zijn verkrijgbaar bij de Klantenservice. Telefonisch reserveren: tel 0900-bibliotheek (0900-2425486) wordt zeer aanbevolen! Gereserveerde kaartjes graag voor 14.30 uur ophalen.


* Tentoonstelling
Op de jeugdafdeling zijn de leukste prentenboeken en voorleesboeken tentoongesteld en er zijn speciale folders met tips voor ouders van jonge kinderen. Illustratrice Fleur van der Weel exposeert deze maand met originele illustraties uit 'Superguppie' (van Edward van de Vendel)


* Kinderdagverblijven en peuterspeelzalen op bezoek Tijdens de Peutermaand worden alle Kinderdagverblijven en peuterspeelzalen uit de buurt uitgenodigd voor een bezoek aan de jeugdafdeling van de bibliotheek. Het bekroonde prentenboek 'Wat nu, Olivier' van Phyllis Root zal hierbij centraal staan. Er is een prachtige bewerking gemaakt die met behulp van een Japans verteltheatertje ('Kamishibai'), een soort vertelkoffertje, verteld zal worden. Alle kinderen krijgen na afloop een mooie kleurplaat en uiteraard is er limonade en iets lekkers.

Ook in de andere vestigingen van de Openbare Bibliotheek wordt tijdens de Nationale Voorleesdagen van alles georganiseerd. Kijk op www.oba.nl of bel met de bibliotheek in uw buurt voor nadere gegevens.

Noot voor de redactie,