Ingezonden persbericht


----------
PERSBERICHT, VERKENNINGEN 18 JANUARI 2005 tussen 16.00 en 17.00 op 747AM.

Blend-it in de bus

Jongeren van 'zwarte' en 'witte' scholen komen elkaar nog steeds nauwelijks tegen. Terwijl het zo makkelijk kan: je huurt een bus, stopt daar vijftien jongeren van de ene en vijftien van een andere klas in, en rijdt naar Amsterdam om over joden en moslims te leren. Robert Baruch en Niels Hoendervanger, een vader en een docent aan het Stedelijk Gymnasium Nijmegen, doen nu wat scholen en overheid nalaten. Hun organisatie Blend-it brengt jongeren samen om hen te 'blenden', oftewel te mixen. Dat begint al in de bus: met kennismakingsspell etjeswordenjongerengeconfronteerdmethuneigenvooroordelenendievanhunbuurmanof-vrouw.Eenreportagevanuitdebus,hetJoods-HistorischMuseumenhetTropenmuseum.

Moslima wil partnerkeuze zelf bepalen

Wegloophuizen in de randstad registreren rondom de zomervakantie een verhoogd aantal aanmeldingen van jonge moslimmeiden omdat die denken dat hun ouders ze terug in Marokko of Turkije tot een huwelijk zullen dwingen. Reden voor het Platform Islamitische Organisaties Rijnmond om een conferentie voor moslimmeiden organiseerde: Het huwelijk van een moslima, hoe kies jij je man?

Gedwongen uithuwelijking blijkt voornamelijk een culturele traditie en is onacceptabel in de islam. Meiden die overtuigd moslim zijn, vinden dat ze zelf mogen kiezen en bepalen wanneer ze trouwen en met wie. En hoe het huwelijkscontact er wat hen betreft uit moet zien. De theorie klinkt allemaal heel mooi maar in de praktijk zijn er nog een hoop hobbels te nemen. De aftrap is in ieder geval begonnen met het bespreekbaar maken van de dilemma s. Een reportage vanuit het spanningsveld tussen traditie en individuele vrijheid.

----------



Ingezonden persbericht