Gemeente Ede

Nummer 7 / Ede, 17 januari 2005

Samenwerken levert bedrijven en gemeente voordeel op Bedrijfsleven richt arbeidspool en denktank op

Een groep van voorlopig vijftien in Ede werkzame bedrijven gaan samenwerken op het gebied van arbeidsmarktbeleid. Op 18 januari ondertekenen zij daartoe een convenant.

Samenwerking biedt de bedrijven de mogelijkheid allerlei zaken waar ze op het terrein van arbeidsmarktbeleid tegen aanlopen, gezamenlijk op te lossen of aan te pakken. Soms gaat het daarbij om het invullen van vacatures, andere keren juist om het vinden van een nieuwe plek voor mensen waarvan de functie verdwijnt. Ook kunnen de bedrijven elkaar helpen bij de verplichting om werknemers die langdurig ziek of arbeidsongeschikt zijn een zogenaamd reïntegratietraject aan te bieden.

Arbeidspool en denktank
Door met elkaar én met de gemeente samen te werken kunnen bedrijven een deel van dit soort zaken efficiënter en effectiever aanpakken. Daarbij valt te denken aan het uitwisselen van personeel, het onderling aanbieden van werkervaringsplekken en meer in het algemeen het uitwisselen van ideeën.
De bedrijven en de gemeente Ede richten gezamenlijk het Edes Bedrijven Overleg (EBO) op. Het EBO moet een denktank worden voor nieuwe en innovatieve ideeën op arbeidsmarktbeleid en uitwisseling van kennis en expertise.
Daarnaast spreken de bedrijven af dat zij onderling vacatures gaan uitwisselen en dat ze gaan samenwerken op het gebied van reïntegratie bij ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Ook spreken zij af dat ze stage- en werkervaringsplekken ter beschikking zullen stellen. De gemeente Ede levert uit haar bestand arbeidskrachten en zorgt waar mogelijk voor subsidies (bijvoorbeeld loonkostensubsidie).

Website
Het EBO gaat een website ontwikkelen waarop de bedrijven zichzelf en hun vacatures kunnen presenteren. De website krijgt ook een rol bij het uitwisselen van tips, ideeën en successen, en zal zo ook onderdeel zijn van de denktank.

Deelnemers
De deelnemende bedrijven zijn de Ondernemersvereniging Ede Centrum (OVEC);ABB BV; Agri Retail BV; Deli XL B.V; Vilente; ACR Logistics BV; Besam Nederland BV; Riedel Drinks Productie; RVS/ING Retail BV; TPG Post BV; Afvalcombinatie De Vallei BV; Bouwned Zuid West Veluwe; Stichting Cultura en Ziekenhuis Gelderse Vallei. Bedrijven die meer willen weten over het EBO kunnen contact opnemen met de Accountmanager Werk Inkomen en Zorg van de gemeente Ede, telefoon (0318) 68 03 50.

---