Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 007
Datum: 18-01-05

Fries succes bij behandeling Nota Ruimte Tweede Kamer

Gisteren zijn tijdens het debat in de Tweede Kamer over de Nota Ruimte alle punten binnengehaald waar de provincie Fryslân aandacht voor heeft gevraagd. Het nationaal Landschap Westergo is door minister Veerman geschrapt. Ook op het gebied van vrijwillig agrarisch natuurbeheer en ecologische verbindingszones werd succes behaald.

De kamer heeft besloten dat het vrijwillig agrarisch natuurbeheer toch niet onder werking van de EHS gaat vallen. Gedeputeerde Anita Andriesen is verheugd: 'Hierdoor heeft de provincie ruimte voor eigen beleid op dit gebied. Ook is het gelukt het zover te krijgen dat er geld beschikbaar blijft voor robuuste ecologische verbindingszones.

Een ander punt waar de Friese gedeputeerde zich hard voor heeft ingespannen, is te zorgen dat de voorkeurslocaties glastuinbouw niet worden geschrapt. Dat betekent voor Fryslân dat Berlikum voorkeurslocatie voor glastuinbouw in Fryslân blijft. De afgelopen tijd is er een sterke lobby geweest vanuit Fryslân om het Nationaal Landschap Westergo van de kaart te krijgen. Dit is gisteren gelukt, waardoor alle mogelijkheden voor economische ontwikkeling in dit gebied gehandhaafd blijven.

Over de sturing op het gebied van ruimtelijke ordening heeft het kabinet, waaronder de ministers Dekker, Veerman en Peijs, gisteren een aantal stevige uitspraken gedaan. Provincies en gemeenten moeten samen verrommeling van het landschap voorkomen door bundelingsbeleid voor wonen en werken en door te letten op ruimtelijke kwaliteit. Hierbij legt het kabinet een doelbewuste regierol bij de provincies neer. Over een paar weken zal de definitieve stemming over de Nota Ruimte plaatsvinden.

---- --