Ingezonden persbericht


Persbericht

Emmeloord,18 januari 2004

Gestructureerd en planmatig werken met Metacom

Nieuwe software voor verhuur van materieel dankzij partnership met Strukton Materieel.

Strukton Materieel, een onderdeel van Strukton Groep, heeft besloten het bedrijfsinformatiesysteem Metacom van Van Meijel Automatisering te implementeren. Met behulp van het systeem wil Strukton Materieel de werkprocessen structureren en meer inzicht krijgen in de verhuur van materieel, de voorraden en het onderhoud. Daardoor kan de planning en de bezetting van het beschikbare materieel geoptimaliseerd worden. Het is de bedoeling, dat de implementatie van Metacom na de bouwvak wordt afgerond.

Strukton Materieel is een volledige dochter van Strukton Groep te Utrecht. Strukton Materieel verhuurt materieel aan de drie andere onderdelen van Strukton, die zich bezighouden met de aanleg van railinfrastructuur, civiele betonbouw en utiliteits- en woningbouw. Het assortiment van Strukton Materieel varieert van bouwkranen, bouwketen en bekistingen tot specifiek spoormaterieel, elektrakasten en handgereedschap. Een groot gedeelte van het personeel houdt zich bezig met de orderverwerking. Daarnaast zijn er monteurs die verantwoordelijk zijn voor onderhoud en reparatie van het materieel. Een aantal monteurs richt zich op de installatie van bouwplaatsinrichtingen.

Met behulp van Metacom wil Strukton vooral gestructureerder en planmatiger gaan werken. "Het klinkt misschien raar", zegt Arie Versluis, directeur van Strukton Materieel, "maar we werkten hier tot voor kort te veel ad hoc. Er kwam een aanvraag en we verhuurden materieel. Met Metacom willen we onze activiteiten gedetailleerd in kaart brengen. Welke klant huurt wat? Wat zijn de doorlooptijden? Waar liggen de verhuurpieken? Welke apparatuur is het meest onderhoudsgevoelig? Met deze informatie kunnen we de verhuur en het onderhoud veel beter plannen en kunnen we gefundeerde beslissingen nemen over investeringen in nieuw materieel en apparatuur."

Tijdens de implementatie van Metacom zal Strukton ook het gebruik van barcodes verder doorvoeren. De verhuurtijden van materiaal zijn vaak kort en het bedrijf verhuurt veel verschillende soorten apparatuur en materieel met vaak lange artikelcodes. Door gebruik te maken van barcodes kunnen de medewerkers de artikelen simpelweg scannen, waarna de informatie automatisch in Metacom ingevoerd wordt. Dat levert niet alleen een aanzienlijk snellere verwerking op, maar ook actuele en betrouwbare informatie, die verderop in het bedrijfsproces hergebruikt kan worden. Ook de monteurs zullen met Metacom gaan werken en hun gegevens via barcodes in het systeem invoeren. Dat geeft weer inzicht in de gemiddelde reparatiekosten- en tijden, maar ook in de klachtafhandeling en in de onderhouds- en reparatiehistorie van apparatuur en materieel. Op termijn wil Versluis het systeem -bijvoorbeeld via internet- zelfs openstellen voor zijn klanten, zodat ze online kunnen zien welk materiaal in welk regionaal depot beschikbaar is en dat ook meteen online kunnen reserveren.

Arie Versluis beschouwt ICT overigens slechts als een hulpmiddel bij zijn streven naar een gestructureerde en planmatige aanpak. "De nieuwe manier van werken moet natuurlijk vast in de organisatie verankerd worden. Daarom hebben we de interne werkprocessen eerst goed geanalyseerd en de wensen van de werkvloer vertaald naar het programma van eisen voor het systeem. We kozen uiteindelijk voor Metacom vanwege de prima bestaande functionaliteit van het systeem en de bereidheid van VanMeijel om samen met ons meer procesondersteunende software te ontwikkelen. Een groot voordeel is dat ook Strukton Railinfra al enige jaren met Metacom werkt. Het systeembeheer van Metacom zullen we dan ook aan Strukton Railinfra uitbesteden."


---

Noot voor de pers: Meer informatie over Van Meijel Automatisering is te vinden op www.vanmeijel.nl. U kunt ook contact opnemen met Loes Rosenberg, telefoon: 0527-614767 of per e-mail: lrosenberg@vanmeijel.nl.

Over Van Meijel Automatisering
Van Meijel Automatisering BV uit Emmeloord heeft zich al sinds de oprichting in 1986 gespecialiseerd in automatiseringsoplossingen voor de bouw en aanverwante sectoren. VanMeijel is leverancier van het geheel in eigen beheer ontwikkelde bedrijfsinformatiesysteem Metacom. Metacom is een geïntegreerd bedrijfsinformatiesysteem, dat het gehele bouwproces en alle administratieve functies in bouwconcerns ondersteunt. Momenteel is Metacom geheel of gedeeltelijk in gebruik bij zo'n 400 bouwbedrijven. Het systeem is bij uitstek geschikt voor grote en middelgrote bouwbedrijven, die ervoor kiezen hun bedrijfsprocessen te structureren en te optimaliseren. Naast een ontwikkel- en implementatie-afdeling beschikt VanMeijel over een uitgebreide service-organisatie voor ondersteuning en begeleiding van gebruikers van Metacom.