Dienstenbond CNV

FloraHolland - Stand van zaken CAO
18-01-2005

U bent ongetwijfeld inmiddels bekend met het conflict tussen CNV Dienstenbond en FloraHolland over de CAO. FloraHolland wil de verrekening van overwerk op weekbasis voor de vestiging Rijnsburg, CNV Dienstenbond vindt dat dat op dagbasis moet blijven. FloraHolland vindt dat daar een akkoord in de CAO over is, CNV Dienstenbond vindt dat daar geen enkele afspraak over bestaat. Dientengevolge is er vooralsnog geen CAO.

FloraHolland stelt in een nieuwsbrief van 11 januari 2005 dat CNV Dienstenbond geen overleg wil en FloraHolland de flexibiliteit zelve is en oplossingen wil bespreken. Het tegendeel is waar; de oplossingen die FloraHolland bespreken wil heeft CNV Dienstenbond al in een veel eerder stadium afgewezen, omdat deze oplossingen niet over het conflict gaan. Het lost namelijk de overwerkkwestie niet op! Deze voorstellen van FloraHolland zijn:

* het voorleggen aan een objectieve en deskundige derde van de vraag, of er sprake is van een akkoord;

CNV Dienstenbond weet zelf heel goed of er een akkoord is, daar hoeven we geen derde in te betrekken; er is geen akkoord!
* het opnieuw opstarten van een technisch overleg om de effecten van de overwerkregeling te beoordelen;

De overwerkverrekening in Rijnsburg gaat elke medewerker aan die met overwerk te maken heeft, of te maken kan krijgen, ongeacht of dat ooit wel of niet is voorgekomen. Dat is namelijk een recht uit de CAO voor Rijnsburg. Straks loopt iemand die nog nooit heeft overgewerkt wel tegen overwerk aan, en is hij/zij alle rechten die er waren kwijt! Deze regeling gaat heel vestiging Rijnsburg aan, niet een klein groepje mensen!

* het onderzoeken van een creatieve oplossing, bijvoorbeeld door na te gaan in hoeverre we tevens andere onderwerpen in beschouwing kunnen nemen.

Andere onderwerpen lossen het probleem van de overwerkverrekening niet op. Bovendien heeft FloraHolland ruim de tijd gehad om met "creatieve" oplossingen te komen. Nu ligt er een eis in een ultimatum en is dat het uitgangspunt. Daar kunnen we niets meer aan af doen.

Op verschillende momenten hebben we dat FloraHolland al laten weten dat deze voorstellen geen hout snijden, dat is niets nieuws. Als er dus niets te bepraten valt, en met de oplossingen van FloraHolland is dat zo, is dat zonder van onze kostbare tijd. Het is dan goedkoop en makkelijk om met het vingertje naar CNV Dienstenbond te wijzen dat wij niet willen praten, in plaats van eens goed te kijken wat FloraHolland nou eigenlijk helemaal zelf concreet doet om het conflict op te lossen. Wij hebben zelf een voorstel gedaan aan FloraHolland dat in één zin van tafel is verdwenen. Kortom, CNV Dienstenbond is niet in gesprek met FloraHolland.

CNV Dienstenbond gaat door met actievoeren voor een goede CAO. Acties die stevig zullen zijn. Wij staan voor onze leden, zowel in Rijnsburg als in de andere vestigingen.

Tenslotte, een CAO geldt voor alle medewerkers van het concern FloraHolland. De collegas op andere vestigingen kijken misschien van de zijlijn toe en vragen zich af waar men zich druk over maakt in Rijnsburg, voor hen is er niets aan de hand, die CAO kan er nu toch eindelijk wel eens komen.

Dat klopt, maar bedenk wel dat CNV Dienstenbond een CAO wil voor vijf vestigingen, niet voor één, of twee of vier, maar voor het hele concern. We kunnen niet iedereen helemaal tevreden stellen, maar het kan ook niet zo zijn dat er één vestiging is die bijna altijd alle klappen krijgt. Een CAO is er voor iedereen!

Solidariteit heeft CNV Dienstenbond hoog in het vaandel staan, daarom vragen wij dat ook van u. FloraHolland is nu één concern en het gaat om úw collegas. De volgende keer kan het zijn dat u met verslechteringen geconfronteerd wordt, dan is het ook goed om te weten dat ander vestigingen achter u staan. Wij rekenen ook op u!

Met vragen over deze info kunt u contact opnemen met bestuurder, Fedde Monsma. Telefoon (023)5670615 of e-mail f.monsma@cnvdibo.nl