Dienstenbond CNV

PinkRoccade - Nieuws
18-01-2005

De CNV-leden hebben positief gestemd over het nieuwe loongebouw en het Sociaal Plan 2005. Beide akkoorden zijn dus aangenomen. Verder vindt binnenkort een bijeenkomst plaats met Ordina over een mogelijke overname en gaan we met PinkRoccade praten over de nieuwe Bravo.

Stemming Loongebouw en Sociaal Plan 2005
De CNV Dienstenbond-leden hebben hun stem uitgebracht. Het nieuwe loongebouw is tot stand gekomen doordat 70% van de leden voor heeft gestemd en 30% tegen. Over het vernieuwde Sociaal Plan zijn de leden aanzienlijk positiever (90% voor).

Beide akkoorden treden direct in werking. Iedereen ontvangt een brief met daarin de vermelding van de nieuwe functie en het bijbehorende salaris.

De medewerkers bij Civility zijn geconfronteerd met een reorganisatie. Voor hen geldt het nieuwe Sociaal Plan.

Ontslagronde Civility
De aanvraag bij het CWI voor de ontslagronde bij Civility is de deur uit. De OR van Civility heeft positief geadviseerd en het Sociaal Plan 2005 is van toepassing. Dit laatste is de belangrijkste reden waarom het Sociaal Plan 2004 voor een half jaar verlengd is, maar wel met een belangrijke aanpassing voor de getroffenen. Er is nu een duidelijke verplichting voor PinkRoccade om binnen heel PinkRoccade naar vervangend werk te zoeken en werkmaatschappijen worden gedwongen om daaraan mee te werken. Ik zie dit als een resultaat van de harmonisatie van de arbeidsvoorwaarden binnen heel PinkRoccade en deels een rechtvaardiging van de vaak pijnlijke gang om zover te komen.

De OR van Civility heeft zich overigens terecht beklaagd over het feit dat via de pers eerder bekend is geworden dat er ontslagen vallen, dan dat de betrokkenen zijn ingelicht. Ook wij vinden dit een onverkwikkelijke zaak, die uw betrokken collegas zich moeten aantrekken die moedwillig naar de pers "gelekt" hebben.

CNV-leden die ontslag is aangezegd en vragen hebben over het Sociaal Plan, kunnen met mij contact opnemen. Indien een ontslagprocedure gevoerd moet worden, kunt u contact opnemen met juristen van het CNV-kantoor in uw regio.

Overname door wie?
De laatste weken staat PinkRoccade in de etalage. Het lijkt wel uitverkoop en iedereen stort zich op het concern. Er wordt met geld gesmeten en het aandeelhoudersbelang voert de boventoon. Natuurlijk is het van belang dat aandeelhouders een goede prijs krijgen, maar uiteindelijk zijn wij van mening dat de continuïteit van de onderneming gewaarborgd moet blijven. In dat kader is het van groot belang dat de overnemende partij past bij PinkRoccade. Zowel wat betreft de cultuur als de strategische samenwerking. Immers, als daar nu onvoldoende rekening mee wordt gehouden, krijgt PinkRoccade hiervoor later de rekening gepresenteerd. En dat gaat altijd ten koste van arbeidsplaatsen.

Een hoger bod van Ordina moet ook weer worden terugverdiend. Dat kan via hogere marges, maar dat moet de markt wel pikken. Lukt dat niet, dan moet bezuinigd worden op de grootste kostenpost en dat is altijd het personeel.

Op basis van de hiervoor genoemde argumenten, zijn wij van mening dat Getronics op dit moment een betere partij is dan Ordina. Daar komt nog bij de Ordina in het verleden heeft aangetoond niet te willen weten van vakbonden. De arbeidsvoorwaarden worden besproken met de OR.

PinkRoccade kent een eigen CAO en wil die ook houden. Bovendien is de verstandhouding tussen vakbonden, OR en directie van PinkRoccade over het algemeen goed te noemen. Bij Getronics geldt ook een CAO en zijn duidelijke afspraken gemaakt tussen OR, vakbonden en directie.

Op 25 januari zal de CEO van Ordina, Ronald Kasteel, ons uitleggen waarom Ordina vindt dat PinkRoccade en Ordina zo goed bij elkaar passen. Wij van onze kant zijn benieuwd naar de manier waarop Ordina met de organisatie van PinkRoccade (en met die van Ordina) wil omgaan wanneer ze PinkRoccade kan inlijven. En wat denkt Ordina over de arbeidsvoorwaarden binnen Ordina/PinkRoccade en de manier waarop deze tot stand komen? Het is duidelijk dat CNV Dienstenbond een CAO zal eisen, maar hoe staat Ordina tegenover deze eis? Overigens kun je deze vragen aan Ordina stellen, maar ook aan Getronics. Misschien moeten we ons daar ook maar weer eens laten uitnodigen om over deze dingen te praten.

Bravo 2005
Woensdag 19 januari praten we voor het eerst over de nieuwe BRAVO 2005 met HR-Centraal. Dit wordt waarschijnlijk een moeilijk onderhandelingstraject en wel door 2 omstandigheden. Landelijk spelen er heftige discussies over 3 zaken die op grond van wetgeving moeten worden aangepaste: pensioenen, (financiële) opvang bij ziekte en arbeidsongeschiktheid en de invoering van de levensloopregeling. Het is nu duidelijk dat werkgevers en werknemers hier sterk verschillende opvattingen over hebben. PinkRoccade is nu al bezig om een aanval te doen op de aanvulling van uw ziektegeld in uw tweede ziektejaar en lijkt daarin de werkgeversorganisatie VNO-NCW te volgen. Dit is geen goed begin van de onderhandelingen.

En dan spelen er natuurlijk de overnameperikelen. Wie krijgt PinkRoccade als eigenaar, Getronics, Ordina of een ander partij die als een duveltje uit een doosje komt springen. Of gaan Ordina en Getronics de buit verdelen? Alles lijkt mogelijk te zijn.

Het is voor u en ons van belang hoe dit verder verloopt, want dit ligt als een schaduw over alle onderhandelingen heen. Het valt gewoon niet te ontkennen dat oplossingen met betrekking tot het bestaande en toekomstige pensioenprobleem onvermijdelijk bepaald worden door de overname. Hetzelfde geldt voor de andere grote en belangrijke onderwerpen die voor de komende jaren geregeld moeten worden (levensloopregeling, ziekte/reïntegratie/WAO).

Dit alles betekent dat de Bravo 2005 duidelijk een overgangs-CAO zal zijn die het uitgangspunt zal zijn voor de gang van zaken na de overname. Een CAO waarin de huidige stand van de arbeidsvoorwaarden wordt vastgelegd . We kunnen dan met een sterk en PinkRoccade brede set van arbeidsvoorwaarden de volgende strijd in gaan, die van samenvoeging van twee bedrijven.

Dat betekent wel dat de Bravo 2005 inhoudelijk de positie van de CAO dient te hebben van een bedrijf waar concurrenten om vechten. Een CAO van een sterk en zelfbewust bedrijf met arbeidsvoorwaarden die recht doen aan belangen van de werknemers. Want u vormt het kapitaal van PinkRoccade.

Met dit uitgangspunt zullen we de onderhandelingen ingaan. De eerste onderhandelingsronde op 19 januari kan niet meer dan oriënterend zijn. Begin februari weten waarschijnlijk meer over wie de nieuwe eigenaar van PinkRoccade gaat worden. En zoals aangegeven kan dit wel eens heel belangrijk worden voor onze inzet en de te maken afspraken. We houden u op de hoogte.

Meer info?
Indien u meer informatie wilt, kunt u contact opnemen met Wim Burggraaf. Dat kan telefonisch (055)5772640 of per mail w.burggraaf@cnvdibo.nl