Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

ANWB wil betaalbaar kenteken bromfietsen

Den Haag, 18 januari 2005

De ANWB vindt dat het kenteken voor bromfietsen tegen aanvaardbare kosten voor de gebruiker moet worden ingevoerd. De ANWB meent dat er een eenmalige investering van de overheid nodig is van maximaal ¤ 13,5 miljoen. Dit zou betekenen dat de overheid de kosten van de RDW voor een omzetting naar bromfietskenteken voor zijn rekening neemt, waardoor de kosten voor de gebruiker beperkt blijven.

De ANWB pleit voor een snelle invoering van het kenteken voor bromfietsen omdat dit het verkeer veiliger maakt en het de overlast van brommers beperkt. Bovendien is het eenvoudiger voor de politie om onder meer tegen te hard rijdende bromfietsers op te treden. Onveilige, milieu-onvriendelijke en gestolen voertuigen kunnen makkelijker aan het verkeer worden onttrokken.

Dit schrijft de ANWB in een brief aan de vaste commissie voor verkeer in de Tweede Kamer. De bond wijst erop dat de SWOV al eens heeft becijferd dat invoering van het kenteken voor bromfietsers ieder jaar tien doden en 300 gewonden kan besparen. De besparing op het aantal doden en gewonden zit voornamelijk in de betere handhaving. Controle op snelheid en het dragen van een helm wordt eenvoudiger.

Naast de verkeersveiligheid en de effectievere handhaving wordt met invoering van het kenteken een bijdrage geleverd aan de verbetering van het leefmilieu (minder geluidsoverlast).De ANWB verwacht dat de meerderheid van de burgers deze aanpak zal kunnen waarderen, gegeven het feit dat velen zich ergeren aan brommers die te snel rijden of te veel lawaai maken.

Persdienst ANWB
070 314 62 39 (Annelies Tichelaar)
070 314 62 88 (Markus van Tol)
070 314 62 54 (Ad Vonk)
070 314 78 03 (fax)