Gemeente Rotterdam

Rotterdam stapt af van het automatisme dat jongeren zonder werk een bijstandsuitkering krijgen, terwijl ze daar geen tegenprestatie tegenover hoeven te zetten. Het College van B en W neemt hiervoor twee initiatieven. Jongeren tot 23 jaar die een uitkering aanvragen, gaan verplicht stage lopen. Daarnaast gaat er een experiment van start voor jongeren die al een uitkering hebben

Hiervoor zijn de wijken Schiebroek, Pendrecht en Crooswijk voorgedragen. Doel van beide initiatieven is dat de jongeren actief blijven, werkdiscipline opdoen en een werkritme krijgen. Op die manier maken zij meer kans om aan de slag te komen.

Work First

Het College van B en W voert een verplichte werkstage in voor jongeren tot 23 jaar die een bijstandsuitkering aanvragen. De jongeren moeten onmiddellijk na het aanvragen van de uitkering aan de slag in een fabriekshal. Zij gaan daar, onder begeleiding, maatschappelijk nuttige klussen verrichten. De werkstages duren maximaal 3 maanden en concurreren niet met reguliere of gesubsidieerde arbeid. Vindt de jongere binnen die termijn werk, dan stopt de stage en de uitkering. Zo niet, dan helpt de gemeente met een normaal reïntegratietraject of bijvoorbeeld een vervolgstage. De gemeente is nog bezig met de aanbesteding van de werkstages. Zodra de aanbesteding rond is, naar verwachting binnen enkele maanden, wordt de verplichte werkstage ingevoerd.
Uitgangspunt van Work First is dat de Rotterdamse burger iets gaat merken van de werkstages. Zo zullen de werkzaamheden onder meer gezocht worden in de collegeprioriteiten schoon, heel en veilig. De gemeente trekt 1 miljoen euro uit voor het inrichten van de fabriekshal.
Work First vloeit voort uit het actieprogramma Rotterdam zet door. Doel van dit actieprogramma is het aanpakken van de problemen in sommige delen van de stad, waar het aantal sociaal-economisch zwakke bewoners toeneemt, evenals de overlast door criminaliteit. De werkstages zorgen ervoor dat jongeren niet op straat gaan hangen en bieden een sociaal perspectief.

Experiment in drie wijken

Verder start het College van B en W een experiment met jongeren tot 23 jaar die al een uitkering hebben. Hiervoor zijn de wijken Schiebroek, Pendrecht en Crooswijk aangewezen. Deze jongeren gaan eveneens maatschappelijk nuttige werk verrichten, maar dan in teamverband in de betreffende wijken. Het College spreekt van gemeenschapstakenploegen. Het gaat hier om jongeren die niet onmiddellijk via een regulier reïntegratietraject aan een baan kunnen worden geholpen.

Het grotere kader

De gemeente Rotterdam hanteert als uitgangspunt voor haar beleid: werk of school boven uitkering. Jongeren die een uitkering aanvragen komen bij het Jongerenloket terecht. Dat bekijkt of de jongere voldoende is toegerust om de arbeidsmarkt te betreden. Gekeken wordt of de jongere een startkwalificatie heeft, zoals een afgeronde opleiding. Als dat zo is, probeert het loket passend werk te vinden. Ontbreekt de startkwalificatie, dan wordt geprobeerd de jongere terug te plaatsen in het onderwijs. Als ondanks deze bemiddeling de jongere toch een bijstandsuitkering moet aanvragen, volgt plaatsing in een werkstage (Work First).

Bron: Bestuursdienst, 17-01-2005