Politie Noord- en Oost Gelderland


* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.

* District Noordwest-Veluwe


P E R S B E R I C H T


POLITIEDISTRICT NOORDWEST-VELUWE


18 januari 2005


Onderwerp: verdachten zinloos geweld aangehouden


Met de aanhouding van 13 verdachten (19 t/m 28 jaar) uit Putten en directe omgeving heeft de politie de afgelopen periode drie onderzoeken van openlijke geweldpleging afgerond die zich volgens de agenten onder de categorie zinloos geweld vallen. Proces-verbaal is opgemaakt.


Echt zinloos, zo typeren de wijkagent van Putten en zijn collega's die het onderzoek uitvoerden naar een drietal vechtpartijen waarbij vier jongelui gewond raakten. Naast een gebroken arm bij één van de slachtoffers en gebroken vingers bij een ander liepen de slachtoffers blauwe plekken en kneuzingen op.


Bij het onderzoek werden de verdachten verhoord over twee vechtpartijen bij een drive-in-show in de manege aan de Halvinkhuizerweg op 3 april en 25 september, de derde vechtpartij vond in de nacht van 10 september aan de Achterstraat plaats.


De eerste mishandelingen vonden plaats na afloop van de drive-in-show, waar twee jongens waren belaagd. De kleding van één van hen zou te uitdagend zijn geweest en buiten gekomen werden de twee vrienden in elkaar geslagen. Eén jongeman liep een gebroken arm op en de ander diverse kneuzingen en blauwe plekken. Uit angst voor represailles werd geen aangifte gedaan, maar naspeuringen van de wijkagent zorgden voor de aanhouding van 4 jongens, die over de mishandeling een verklaring aflegden.


Op 10 september vond op de Achterstraat een massale vechtpartij plaats. Een woorden-wisseling was hieraan vooraf gegaan. Eén slachtoffer liep onder meer gebroken vingers op, terwijl zijn vriend knie- en hoofdletsel opliep. Ook werden er in de buurt diverse vernielingen aan brievenbussen en straatmeubilair aangericht en voor alle vergrijpen werden 9 verdachten aangehouden en verhoord.


Bij het derde incident richtte een groep van 20 à 25 man zich tegen de politie die een jongeman (21) had aangehouden voor mishandeling. Ook dit gebeurde bij de drive-in-show in de manege waar zij hun kameraad wilden ontzetten. Bij de vechtpartij werd nog een agente in haar rug getrapt, gelukkig liep zij hierbij geen langdurig letsel op.


Alle verdachten zijn inmiddels verhoord en proces-verbaal is opgemaakt.


Einde berichten


Nadere informatie:

Politievoorlichter Anton de Ronde

055 - 548 60 52

---- --