Rijn & Venen, 11.00 uur

Utrecht 18-01-2005 - Nieuwsberichten district Rijn & Venen

Aangehouden op verdenking van diefstal

VINKEVEEN - Naar aanleiding van een melding van alerte getuigen lukte het de politie om op vrijdag 14 januari omstreeks 05.30 uur een 42-jarige man uit Hilversum aan te houden op verdenking van diefstal.

De getuigen zagen dat de man zich verdacht ophield op een perceel langs de Groenlandsekade en dat hij met een buitenboordmotor liep te slepen. Toen de politie ter plaatse een onderzoek instelde, bleek dat de man inderdaad liep te slepen met een, naar later bleek gestolen buitenboordmotor vanaf een afgemeerd bootje. In de directe omgeving werd een geparkeerde personenauto aangetroffen. Daarvan bleken de portiersloten en het contactslot geforceerd te zijn.

Uit informatie kwam vast te staan dat de auto op 12 januari jongstleden gestolen was in Hilversum. In de kofferbak van de auto werd nog een buitenboordmotor aangetroffen. De politie zoekt nog uit of deze mogelijk ook van diefstal afkomstig is. De Hilversummer werd voor nader verhoor en onderzoek ingesloten. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt op verdenking van diefstal van de buitenboordmotoren en de auto.

Bestuurder onder invloed

WOERDEN De politie heeft in de nacht van maandag 17 op dinsdag 18 januari een vrouw aangehouden voor het rijden onder invloed.

Tijdens de surveillance zagen agenten een voertuig over de Polanerbaan in de richting van de Oudelandseweg rijden. De bestuurder van het voertuig trapte continue op de rem en slingerde van links naar rechts over de weg. Op de kruising met de Oudelandseweg met het Geestdorp kreeg de 37-jarige bestuurster uit Nijmegen een stopteken en moest zij een blaastest afleggen. Hieruit bleek dat zij te veel gedronken had, werd aangehouden en meegenomen naar het bureau.

De ademanalyse wees 615 ug/l uit. De vrouw moest haar rijbewijs inleveren en werd met een proces-verbaal en een rijverbod van zeven uur naar huis gestuurd.

Aangehouden voor opgeven valse naam

MAARSSEN Maandagmiddag heeft de politie een jongen aangehouden voor het opgeven van een valse naam.

Politieagenten passeerden omstreek 15.05 uur een jongen die met zijn scooter aan zijn hand over het Bizonspoor liep. Op het moment dat de agenten langs de jongen reden drukte hij op zijn claxon en hield deze lange tijd vast. Ook maakte de jongen vreemde gebaren naar de agenten. Omdat de agenten het gedrag van de jongen vreemd vonden, reden zij voor een tweede maal langs en herhaalde de jongen zijn gedrag.

De 17-jarige jongen werd aangesproken op zijn gedrag en gevraagd naar zijn naam. Toen hij deze niet wilde opgeven en uiteindelijk een valse naam op gaf, werd hij aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het bureau waar hij een bekeuring kreeg.

Veel te snel

HARMELEN De politie heeft maandagavond op de Blindeweg voor een bestuurder een bekeuring uitgeschreven omdat hij ruim 40 km te hard reed.

Omstreeks 20.35 uur zagen agenten een voertuig met hoge snelheid over de Reijercopse rijden. De bestuurder had kennelijk grote haast en reed op rechte stukken ruim 110 km/u waar 60 km/u de maximum snelheid is. De agenten gaven de 66-jarige bestuurder uit Vreeland een stopteken waaraan hij niet voldeed. Pas toen het zwaailicht en de sirene werd aangezet kreeg hij in de gaten dat de politie achter hem reed.

Bij het uitschrijven van de bekeuring werd de man vreselijk kwaad en verklaarde zich opgejaagd te voelen door de agenten.

Aangehouden voor openlijke geweldpleging

VINKEVEEN - Naar aanleiding van openlijke geweldpleging(het vernielen van straatmeubilair), hield een getuige een 18-jarige inwoner van Vinkeveen op zondag 16 januari omstreeks 03.40 uur aan op de Herenweg.

De inmiddels gewaarschuwde politie trof op de Herenweg twee verkeersgeleiders en een groene brievenbus met paal aan. Volgens de getuige maakte de Vinkevener deel uit van een groep jeugd, maar wist hij er maar één aan te houden. Bovendien zouden vanaf een terras langs de Herenweg terrasstoelen zijn weggehaald en die waren vervolgens op de rijbaan van de Herenweg gesmeten. De Vinkevener werd voor nader verhoor en onderzoek ingesloten.

Uit het ingestelde onderzoek konden in de loop van zondagmiddag 16 januari een 17-jarige inwoner van Mijdrecht en een 17-jarige inwoner van Wilnis eveneens worden aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Tegen de drie zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Politie zoekt getuigen van aanrijding

WILNIS Maandagmiddag vond op de Mijdrechtse Dwarsweg een aanrijding tussen een auto en een fietser plaats waarbij de bestuurder van de auto na de aanrijding doorreed.

Een 16-jarige jongen uit Vinkeveen reed omstreeks 17.10 uur met zijn fiets over de rotonde bij de Mijdrechtseweg. De jongen verleende op dat moment geen voorrang aan een automobiliste waardoor een aanrijding ontstond. De jongen vloog door de lucht en kwam in de berm terecht. De bestuurster stapte nog wel uit en keek naar de jongen, maar zonder enige hulp te bieden stapte zij weer in en reed weg.

De politie is op zoek naar getuigen van deze aanrijding en wil in contact komen met de bestuurster. De vrouw had rood geverfd haar, droeg mogelijk een bril en is tussen de 25 en 30 jaar. Zij reed in een blauwe auto van vermoedelijk het merk Renault. Opvallend is dat de vrouw een piercing door haar linkerwenkbrauw heeft.

Extra inzet en samenwerking met partners werpt vruchten af

DE RONDE VENEN - Naar aanleiding van ervaringen van de afgelopen jaren in de gemeente De Ronde Venen in aanloop naar de Kerstdagen en jaarwisseling, waarbij sprake was van grootschalige vernielingen(winkelcentrum Mijdrecht), vuurwerkoverlast en verstoring van de openbare orde, startte het wijkteam De Ronde Venen de actie Blauwe Zone. Deze actie liep van 15 december 2004 tot en met 1 januari 2005 en had als hoofddoel het terugdringen van de vele vernielingen en de vuurwerkoverlast. Gedurende de actie werden 14 verdachten aangehouden en kregen 105 personen een bekeuring, onder meer voor openbare dronkenschap, wildplassen, veroorzaken overlast en gebreken aan de (fiets)verlichting.15 zaken werden via bureau Halt afgewerkt en 18 bestuurders werden betrapt voor het rijden onder invloed van alcohol. Tenslotte werden vier verdachten opgepakt wegens het plegen van geweld.

Vooraf en tijdens de acties werd goed samengewerkt met de gemeente De Ronde Venen, de Brandweer, het Jongerenwerk De Ronde Venen en de winkeliers- en horecavereniging. Gedurende de actie waren dagelijks 6 tot 14 politiemensen van het wijkteam De Ronde Venen actief met inbegrip van de surveillanten en de werkstudenten. Deze extra inzet kwam bovenop de levering van het wijkteam De Ronde Venen aan het district voor de noodhulp en service. De politiemensen waren met name aanwezig in de avond en nacht. Het toezicht in alle woonkernen werd zowel lopend, fietsend, op politiemotoren en met politieautos uitgevoerd.

In overleg met de winkeliersvereniging werd door hen gecertificeerde beveiligers ingehuurd van 27 december tot en met 31 december 2004. Dagelijks surveilleerden van 12.00 tot 21.00 uur politiemensen in het (winkel)centrum. De beveiligers hadden dagelijks zichtbaar contact met de politie en deze manier van samenwerking met de beveiligers was positief.

De twee vuurwerkverkooppunten(Vinkeveen en Mijdrecht) werden zowel vóór en tijdens de verkoopdagen gecontroleerd door politiemensen van de afdeling bijzondere wetten. De eigenaar van het verkooppunt in Mijdrecht kreeg een proces-verbaal in verband met forse overschrijding van het maximaal toegestane opgeslagen kilos vuurwerk (1000 kg). Er was 1500 kg. opgeslagen.

Gedurende de actie kon niet worden voorkomen dat er een ruit werd vernield van een winkel in de Dorpsstraat te Mijdrecht. Op eerste kerstdag bleken er twee ruiten ingegooid te zijn van een basisschool in Mijdrecht. Tijdens de jaarwisseling werden er enkel wat kleine vernielingen gepleegd aan twee bushaltes en een bloembak. De centra van Mijdrecht, Vinkeveen en Wilnis kwamen in vergelijking met de voorgaande jaren vrijwel ongeschonden uit de oudejaarsnacht.

Tijdens het oudejaarsfeest vonder er vier mishandelingen plaats. Van deze mishandelingen werd er in drie zaken direct een aangifte opgenomen en werden in totaal vier verdachten aangehouden. De samenwerking tussen politie en het voor de tentfeesten ingehuurde gecertificeerd beveiligingspersoneel was goed en professioneel.

In het kader van de traditiegetrouwe brand in Wilnis werd de gemeente, de brandweer en de mogelijke/potentiële organisatoren in een vroeg stadium benaderd om zo te voorkomen dat het jaarlijkse vreugdevuur uit de hand zou lopen. Met hen werden concrete afspraken gemaakt. Vlak voor de jaarwisseling werd onder toezicht van de politie een aanhangwagen met hout de kruising opgereden. Er werden hekken geplaatst om te voorkomen dat het vreugdevuur onbeheersbaar en gevaarlijk zou worden voor de omstanders. Net na de jaarwisseling werd de aanhangwagen, een scooter en een caravan in brand gestoken. Met uitzondering van een licht gewonde toeschouwer, verliep het vreugdevuur onder het toeziend oog van de politie goed.