Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leidschendam, 18 januari 2005

Minder valse eurobiljetten door maatregelen in winkels

Het Platform Detailhandel is blij met de afname van het aantal valse eurobiljetten en ziet nu bevestiging van de noodzaak om biljetten van 100, 200 en 500 euro in winkels te weigeren.

Begin 2004 werd, na een flinke toename van het aantal valse biljetten, in veel winkels besloten om naast coupures van 200 en 500 euro ook geen coupures van 100 euro meer te accepteren. Ook hebben winkeliers in 2004 veel geïnvesteerd in detectieapparatuur en intensieve training van de medewerkers. In Nederland is mede hierdoor vorig jaar het aantal valse biljetten met ruim twee procent gedaald ten opzichte van 2003. De daling in Nederland deed zich volledig voor in de tweede helft van 2004. In de eerste helft van 2004 steeg het aantal valse eurobiljetten nog ten opzichte van het jaar ervoor.

In de tweede helft van 2004 registreerde De Nederlandsche Bank (DNB) ongeveer 8.000 vervalste eurobiljetten, tegenover 17.000 in de eerste helft van het jaar en in de tweede helft van 2003. In Europa werden in de tweede zes maanden van 2004 ongeveer 287.000 vervalsingen aangetroffen, tegenover 307.000 in de eerste helft van het jaar en 311.000 in de tweede helft van 2003. Volgens de Europese Centrale Bank (ECB) steeg het aantal gevonden vervalsingen in de gehele eurozone met 8 procent.

De helft van de aangetroffen vervalsingen in Nederland bestond uit coupures van 50 euro. Het aantal aangetroffen valse biljetten van 100 euro liep sterk terug, vooral omdat deze bijna niet meer in winkels geaccepteerd worden. Op verzoek van winkeliers verspreidde het Platform Detailhandel en het Hoofdbedrijfsschap Detailhandel voor dit doel vele tienduizenden kassastickers om de klant erop te attenderen dat in de betreffende winkel bankbiljetten op echtheid worden gecontroleerd en/of dat bankbiljetten van 100, 200 en 500 euro niet worden geaccepteerd.

De daling van het aantal valse eurobiljetten toont volgens het Platform Detailhandel aan dat winkels er verstandig aan doen deze biljetten te weigeren. Het Platform verwacht dat hierdoor het aantal valse biljetten verder daalt.

----------

Het PlatformDetailhandel.nl is een samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). De Nationale Winkelraad treedt op namens de zelfstandige ondernemers in de detailhandel en het winkelambacht, het zogenaamde midden- en kleinbedrijf. De Raad Nederlandse Detailhandel treedt op namens de filiaal- en grootwinkelbedrijven. Dit samenwerkingsverband vertegenwoordigt de totale bedrijfstak detailhandel.