PERSBERICHTEN - 18 JANUARI 2005

Persinformatie Duits Verkeersbureau, januari 2005

Hotel voor astma-patiënten in Bad Aibling

Duitsland heeft sinds kort een hotel dat een speciale dienstverlening kent voor astma-patiënten. Het is het St.Georg Hotel in Bad Aibling in de regio Oberbayern, dat voor gasten met deze aandoening een medisch-therapeutisch programma heeft laten ontwikkelen. Het is het eerste hotel in Duitsland dat deze service biedt.

Het programma, dat is ontwikkeld in samenwerking met een arts en een therapeut, is voor volwassenen beschikbaar vanaf EUR 299 per week en voor kinderen vanaf EUR 23 per dag. De astma-patiënten slapen in speciale allergie-vrije kamers. Kinderen kunnen hier ook zonder ouders logeren en komen dan onder de hoede van deskundige verzorgers.

Meer informatie: AIB Kur GmbH, Wilhelm-Leibl-Platz 3, D-83043 Bad Aibling,

tel. 00 49. 8061 90800, fax 00 49. 8061 37156, e-mail: info@aib-kur.de en internet: www.aib-kur.de

Geheim over de grens: Shoppen bij de buren

Elegante boetieks en trendy winkeltjes ontdekken, door historische binnensteden slenteren en genieten van een andere cultuur. De Duitse steden Münster, Osnabrück en Nordhorn nodigen u uit tot aangenaam shoppen!

In een nieuwe Nederlandstalige folder wordt het winkelaanbod van deze steden en hun directe omgeving uitvoerig beschreven. Van ´Oranje-koopzondag´ tot en met ´Moonlight-shopping´, van leuke winkelpassages tot en met waar de goedkoopste parkeergarages zijn. Daarnaast bevat de folder van elke stad een kleine plattegrond met winkeltips.

Münster, Nordhorn en Osnabrück liggen niet ver van de Duits-Nederlandse grens en zijn daarom makkelijk vanuit Nederland te bereiken, leuk voor een weekendtrip of zelfs een dagtour!

De flyer met de titel "Winkelsteden" is een uitgave van de coöperatie "Geheim over de grens" in het kader van de Euregio. U kunt deze flyer downloaden vanaf de website: www.geheimoverdegrens.nl . Hier vindt u ook meer informatie over dit thema. De flyer is ook telefonisch bestellen, via alle regionale VVV´s of marketingafdelingen van de deelnemende steden. Telefoon: 0049 2551 939229.

Gratis openbaar vervoer met gastenkaart Zwarte Woud

Wie een overnachting boekt in het Zwarte Woud kan sinds begin dit jaar met zijn gastenkaart zonder te betalen gebruik maken van de treinen en bussen in het grootste deel van dit populaire vakantiegebied. De gastenkaarten die worden geaccepteerd zijn herkenbaar aan speciale opdruk met het zogeheten Konus-symbool. Het betreft een proef die twee jaar zal duren.

Bij het project zijn zes vervoersondernemingen betrokken, die ongeveer vijftig plaatsen in het hele Zwarte Woud bedienen, en de overkoepelende organisatie Schwarzwald Tourismus GmbH. De laatste wil met de actie een bijdrage leveren aan het milieu en tevens de dienstverlening jegens de gasten verbeteren. Het project wordt ook gesteund door het ministerie van milieu en verkeer van de deelstaat Baden-Württemberg.

Meer info: Schwarzwald Tourismus GmbH, tel. 00 49. 761 2962282 en internet: www.konus-schwarzwald.info

Nedersaksen lokt met voordelige arrangementen

Vijftig hotels in de Duitse deelstaat Nedersaksen - van de Noordzeekust tot aan de Harz - proberen tot 18 maart a.s. toeristen met voordelige arrangementen toeristen naar deze streek te lokken. Zo kost een overnachting in een tweepersoonskamer inclusief ontbijt tussen de EUR 66 en EUR 88 per persoon.

Elk deelnemend hotel biedt speciale extra's. In sommige gevallen is een romantisch gourmetdiner of een Oostfriese `Teestunde' inbegrepen in de prijs. Een aantal hotels biedt ook een gratis kaartje aan voor een overdekt zwembad.

Meer inlichtingen en/of reserveringen: TourismusMarketing Niedersachsen, Theaterstraße 4-5, D-30159 Hannover, tel. 00 49. 1805 180700,

fax 00 49. 511 27048888, e-mail: info@tourismusniedersachsen.de en internet:

www.reiseland-niedersachsen.de

Trektocht per lama door de Rhön

Wie van avontuur houdt kan dit jaar terecht voor een trektocht per lama door het populaire vakantiegebied de Rhön in Midden-Duitsland. Het gaat om tochten van Hohenroda-Ransbach naar Gersfeld, een afstand van 139 kilometer, die in vier etappen wordt afgelegd. Er wordt overnacht in kleine hotels. Geïnteresseerden kunnen boeken op de volgende data: 27/28 mei, 11/12 juni, 16/17 juli en 13/14 augustus.

De volledige tocht kan worden geboekt voor EUR 370. Het is ook mogelijk slechts één etappe mee te maken. De prijs van een los weekend bedraagt EUR 98.

Tijdens de tochten, die door een fraai landschap voeren, wachten de deelnemers verrassingen, zoals een bezoek aan een brouwerij en jeneverstokerij. 's Avonds worden er culinaire specialiteiten geserveerd.

Meer informatie en/of boekingen: Rhön-Info-Zentrum, Wasserkuppe 1, D-36129 Gersfeld, tel. 00 49. 6654 918340, fax 00 49 6654 9183420, e-mail:

rhoen-info-zentrum@rhoen.de

Rosenthal-Museum geopend

In Selb-Plößberg in de Duitse regio Franken is het nieuwe Rosenthal-Museum geopend met een grote expositie gewijd aan het 125-jarig jubileum van de firma Rosenthal AG. Het is gevestigd in een voormalige porseleinbakkerij uit 1889, die in 1982 door een brand werd verwoest. De nieuwe expositieruimten maken deel uit van het Europäisches Industriemuseum für Porzellan in Selb.

Het bedrijf Rosenthal werd ruim 125 jaar geleden gesticht door `Geheimrat' Philipp Rosenthal in slot Erkersreuth. Het groeide vooral onder diens gelijknamige zoon uit tot een van de belangrijkste porseleinfabrieken ter wereld.

Meer informatie: Europäisches Industriemuseum für Porzellan, Selb,

tel. 00 49. 9287 918000, internet: www.eimpk.de

IJsklimmen op de Jenner in Beieren

Liefhebbers kunnen deze winter elke donderdag, en op aanvraag ook op andere dagen, het bergbeklimmen op ijs leren op de Jenner, de 1874 meter hoge berg die boven de Königssee in Beieren uittorent. De cursus kost per dag EUR 39, inclusief een tocht met de Jenner-Bahn en de huur van de vereiste uitrusting.

Cursisten gaan met het Jenner-baantje naar het op ruim 1800 meter hoogte gelegen bergstation van de Jenner, dat uitzicht biedt op de fascinerende bergwereld van het Berchtesgadener Land. Daar geeft een ervaren klimmer les in de fijne kneepjes van de klimtechniek die nodig is bij ijzige omstandigheden. Vervolgens wordt onder leiding geprobeerd de met ijs bedekte top van de Jenner te beklimmen.

Informatie en/of aanmelden: Event- und Erlebnisveranstaltungs GmbH, Gmundberg 7, D-83471 Berchtesgaden, tel. 00 49. 8652 97760, fax 00 49. 8652 977615, e-mail: bgl@outdoor-club.de en internet: www.outdoor-club.de

Vakantie bij de boer in het Waldecker Land

Het Waldecker Land (ten westen van Kassel in Noord-Hessen) profileert zich steeds sterker als een goede streek voor vakanties op en rond de boerderij. In het jaar waarin Duitsland de gezinsvakanties in de schijnwerpers plaatst heeft de regio een inspirerende catalogus uitgegeven waarin de vele mogelijkheden van vakantie bij de boer worden geëtaleerd.

Het Waldecker Land heeft tal van boerderijen en landelijk gelegen pensions waarin met name door gezinnen met kinderen kan worden genoten van een vakantie ver weg van het lawaai van de steden en de snelwegen.

De Duitstalige brochure Ferien auf dem Lande - Waldecker Land bevat onder meer een grote kaart van de regio en beschrijvingen van een groot aantal agrarische bedrijven dat daar vakanties aanbiedt. Er zit een (losse) prijslijst bij, waarin te zien is dat een dergelijke vakantie alleszins betaalbaar is. De rijk geïllustreerde brochure wordt op verzoek toegestuurd.

Meer inlichtingen en/of brochurebestelling: Touristik Service Waldeck-Ederbergland, Südring 2, D-34497 Korbach, tel. 00 49. 5631 954359, fax 00 49. 5631 954378,

e-mail: info@waldeckerland.de en internet: www.waldecker-land.de

Eggeweg eerste Duitse `kwaliteits-wandelroute'

Een onafhankelijke commissie van het Duitse Wandelverbond heeft na zorgvuldig onderzoek de Eggeweg rond het Teutoburger Woud en het Eggegebergte als eerste wandelroute in het land de kwalificatie `Qualitätsweg' toegekend. Tot de beoordelingscriteria behoren onder andere een volledige en overzichtelijke bewegwijzering, landschappelijke afwisseling en een hoog aandeel natuurlijke elementen.

De overkoepelende organisatie Teutoburger Wald Tourismus, die intensief wandeltoeristen werft onder de merknaam `Hermannshöhen' (naar de naam van vorst Hermann of Arminius die de Romeinen in het Teutoburger Wald versloeg), zegt dat de onderscheiding bewijst dat de wandelroutes in de streek tot de mooiste van Duitsland behoren. De organisatie voegt eraan toe dat de Hermannshöhen in de nabije toekomst nog attractiever voor de wandelaar zullen worden. De verwachting is dat ook de zogeheten Hermannsweg in het gebied binnenkort de kwalificatie `kwaliteits-wandelroute'zal ontvangen.

Meer informatie: Teutoburger Wald Tourismus, Jahnplatz 25, D-33602 Bielefeld,

tel. 00 49. 521 3297700, fax 00 49. 521 32977010 en internet: www.teutoburgerwald.de en www.hermannshoehen.de

Rondleidingen voor blinden in Bamberg

In Bamberg biedt de plaatselijke Tourismus & Kongress Service (TKS) nu ook rondleidingen voor blinden aan langs het rijke culturele erfgoed van deze interessante Beierse stad. De middeleeuwse bisschopsstad (die al in 902 in de boeken werd genoemd) geldt als een van de mooiste van het land en trekt elk jaar vele tienduizenden gasten. Door een nauwe samenwerking met de Beierse Blindenbond kan de organisatie TKS nu ook blinden van de grote culturele schatten van de stad laten genieten.

Meer informatie: Tourismus & Kongress Service, Bamberg, internet: www.bamberg.info

Beren kijken in Noord-Thüringen

Een bijzondere attractie bezit de stad Worbis in het noord-oosten van de Duitse deelstaat Thüringen: een bos met vrij rondlopende beren, waarin bezoekers op een beveiligde weg en op een speciale uitkijktoren de dieren van dichtbij kunnen zien.

In het bos, dat ongeveer 40.000 vierkante meter beslaat, bevinden zich tien bruine en twee zwarte beren, alsmede een roedel wolven. Alle dieren kunnen er ongestoord rondlopen, in de bodem wroeten, in vijvers ploeteren, hun ruggen aan de bomen schuren en holen graven. De dieren hebben vroeger in gevangenschap geleefd. Het Berenpark Worbis heeft enkele jaren geleden de dieren aangekocht en ze na een periode van `resocialisatie' in het bos de vrijheid hergeven.

Het Berenpark Worbis is dagelijks geopend van 10-19 uur. In het bos worden regelmatig avond- en nachtwandelingen onder leiding van een gids gehouden die ongeveer twee uur duren.

Meer informatie: Service-Center Thüringen, Weimarische Straße, D-99099 Erfurt,

tel. 00 49. 361 37420, fax 00 49. 361 3742388,

e-mail: service@thueringen-tourismus.de en internet: www.thueringen-tourismus.de

`Tour de Menu' in Düsseldorf

Van 1 tot 20 maart a.s. nodigen vijftig restaurants in Düsseldorf en omgeving hun gasten uit mee te doen aan een `Tour de Menu'. Wie in een of meer van de deelnemende restaurants gaat eten kan een lijstje van de drie beste menu's opstellen. De restaurants - waarbij ook bedrijven in Neuss, Hilden en Duisburg - bieden in de actieweken tal van bijzondere, vaak gedurfde, menu's aan, zowel locale als internationale specialiteiten.

De winnende gasten kunnen na de smakelijke kennismakingen in Düsseldorf en omgeving rekenen op nog veel meer gastronomisch genot.

Wie als gast aan de actie wil meedoen dient een Gourmet-Pass mee te brengen, waarin de restaurants bij een bezoek een stempel aanbrengen. De pas geeft ook het recht om een stem uit te brengen. De pas maakt onderdeel uit van een boekje, waarin alle adressen van deelnemende restaurants staan. Het boekje kan telefonisch worden besteld.

Meer info: RheinLust, Düsseldorf, tel. 00 49. 211 8629870, fax 00 49. 211 86298710, e-mail: info@rheinlust.de

Grote paardenmarkt in Heilbronn

In Heilbronn in de deelstaat Baden-Württemberg wordt van 26 t/m 28 februari a.s. een van de grootste paardenmarkten van Duitsland gehouden - en een van de weinige die nog midden in een grote stad plaatsvindt. Er worden rond 300 handelaren en ongeveer zestig exposanten verwacht op de markt, die traditiegetrouw rondom het Concert- en Congresscentrum Harmonie worden gehouden. Naast de verkoop van paarden vinden ook keuringen en demonstraties plaats.

Rondom de markthandelaren staan in Heilbronn zoals gebruikelijk tal van kraampjes opgesteld, waarin uiteenlopende zaken te koop worden aangeboden, zoals accessoires voor paardenliefhebbers, kleding, lederwaren, hapjes en drankjes. Een product dat altijd massaal in Heilbronn wordt verkocht is Schwäbische Bratwurst.

De Heilbronner paardenmarkt is op zaterdag en zondag geopend van 11-19, op maandag van 9-18 uur.

Meer informatie: Tourist-Information, Kaiserstrasse 17, D-74072 Heilbronn,

tel. 00 49. 7131 562270.

`Ontdekkerskaart' voor fietsers in Duitsland verschenen

De Allgemeine Deutsche Fahrrad-Club (ADFC) heeft een `Ontdekkerskaart' voor fietstoeristen op de markt gebracht. De kaart geeft een goed overzicht van de 40.000 kilometer aan lange-afstandsroutes in Duitsland. Ook staan er belangrijke adressen van instanties en verenigingen in die nuttig zijn voor fietsliefhebbers en tips en aanbiedingen voor fietsers die onderdak of hulp zoeken.

De `EntdeckterKarte' wordt op verzoek toegezonden. Er worden verzendkosten in rekening gebracht.

Meer info: ADFC - EntdeckerKarte, Postfach 107747, D-28077 Bremen,

tel. 00 49. 1805 003479, fax 00 49. 421 3462950.

Gedenkplaatjes voor wandelaars in Hof

De stad Hof in het Frankenwald geeft als eerste in Duitsland sinds kort gedenkplaatjes uit voor wandelaars. Hiertoe is onder meer besloten vanwege het grote succes van deze souvenirs in het buitenland. De plaatjes - die bijvoorbeeld op een wandelstok kunnen worden bevestigd - zijn populaire verzamelobjecten.

Het gedenkplaatje (`Wandermarke') kost in Hof EUR 1 per stuk en is verkrijgbaar bij de VVV. Naar verluidt koesteren ook andere plaatsen in Duitsland die veel wandelaars trekken plannen om dit soort souvenirs te koop aan te bieden.

De historische stad Hof ligt midden in een geliefd wandelgebied, waarin ook interessante grensoverschrijdende tochten zijn te maken (Tsjechië). De binnenstad van Hof, die ooit werd geteisterd door een enorme brand, is in het begin van de 19^e eeuw voornamelijk in de zogeheten Biedermeierstijl herbouwd.

Meer informatie: Tourist Information, Hof, tel. 00 49. 9281 815666.

Weer sneeuwraces voor mountainbikers in Sauerland

In het weekeinde van 12 en13 februari a.s. worden in Winterberg in het Sauerland weer spectaculaire wedstrijden in de sneeuw gehouden voor mountainbikers. Op zaterdag 12 februari wordt op een steile piste naast de St. Georg-springschans gestreden om de titel `Iceman', waarbij enkele honderden meters hoogteverschil moeten worden overwonnen. Vervolgens wordt 's avonds in de zogeheten `nachtloipe' een achtervolgingswedstrijd gehouden, waarbij door de deelnemers jacht moet worden gemaakt op de (als eerste vertrekkende) `Iceman'. Als extra moeilijkheidsopgave moeten de deelnemers onderweg tweemaal in de sneeuw van banden verwisselen.

Op zondag 13 februari zullen zestig waaghalzen zich met hun mountainbikes van de bobbaan van Winterberg afstorten tijdens de zogeheten `Icerace'.

In totaal zullen zo'n 500 personen aan de sneeuwraces in Winterberg meedoen. De inschrijving voor de `Icerace' op zondag 13 februari is gesloten. Voor de wedstrijden op 12 februari is nog een beperkt aantal startbewijzen beschikbaar.

Info en/of aanmeldingen via internet: www.icerace.de Voor logiesmogelijkheden: Sauerland-Tourismus, tel. 00 49. 1805 096980, fax 00 49. 1805 0969833, e-mail: info@sauerland.com en internet: www.sauerland.com

Nieuwe reisboeken over Duitsland

Das Bergische Land - 33 Tippeltouren, door Peter Squentz. Uitg. J.B. Bachem Verlag, Keulen. Geïllustreerd en voorzien van kaartjes. EUR 14.95. ISBN 3-7616-1497-7.

Leuk boekje voor mensen die het dicht bij Nederland gelegen Bergisches Land (de regio rondom Wuppertal) bezoeken en er niet al te inspannende wandelingen willen maken. Er zit onder meer een uitstapje bij naar het Neandertal(!). Goede routebeschrijvingen, waarin de anekdote niet ontbreekt.

Rheinhessen. Weine & Winzer, door Horst Dohm. Uitg. Leinpfad Verslag, Ingelheim. Geïllustreerd. EUR 14.90. ISBN 3-937782-10-9.

Kenners loven vooral de laatste jaren weer de wijnen van Rheinhessen, de grootste en oudste wijnbouwstreek van Duitsland. Wie meer over dit interessante gebied en zijn eeuwenoude wijncultuur wil weten heeft aan dit boek een goede gids. Er zit een supplement bij waarin o.a. de vele wijnfeesten worden beschreven.