FNV

Kleine banken stoppen met overleg over cao

De kleine banken hebben de onderhandelingen over de sector-cao voor de vijftienduizend werknemers afgebroken. De afstand in de onderhandelingen over loon en pensioen is onoverbrugbaar, zeggen de werkgevers.
Zij willen dat de werknemers voor het eerst pensioenpremie gaan betalen. Die zou 10 procent van de totale premie moeten gaan bedragen. FNV Bondgenoten accepteert zo'n werknemerspremie onder voorwaarden, vanaf 2006. "Maar alleen als het totaal van de premie boven de 15 procent van de loonsom uitkomt", legt vakbondsbestuurder Huug Gorter uit.

De vakbond eist een loonsverhoging van 1,25 procent per 1 januari 2005 en nog 1,5 procent eenmalig over vorig jaar bij een cao tot 1 juli. De werkgevers willen niet verder gaan dan 1 procent eenmalig over 2004 en
1 procent structureel per 1 januari 2005.

De breuk is verrassend. Gorter was bij de eerste onderhandelingsronde over de cao algemene banken nog optimistisch gestemd over de mogelijkheid in de tweede onderhandelingsronde een akkoord te sluiten. Over de Ziektewet en arbeidsomstandigheden, kinderopvang en bijdragen aan het internationale solidariteitsfonds van de vakbond was al overeenstemming bereikt.

FNV Bondgenoten informeert de leden bij de kleinere banken, zoals Labouchere, deze week voor beraad over mogelijke opties om alsnog een goede cao af te sluiten.