Politie Gelderland-Midden

West Veluwe-Vallei

---

Nijkerk - tientallen auto-inbraken opgelost

Publicatiedatum: 18-01-2005

Met de aanhouding van twee Arnhemmers van 38 en 42 jaar denkt de politie enkele tientallen auto-inbraken in de gemeente Nijkerk te hebben opgelost. De 38-jarige Arnhemmer wordt ervan verdacht eind vorig jaar zeker 80 keer te hebben ingebroken in geparkeerde auto's in de gemeente Nijkerk. Maar ook op andere plaatsen in Nederland zou de man zijn slag geslagen hebben. Daarbij werden vooral laptops buitgemaakt met een totale waarde van enkele honderdduizenden euro's. De gestolen goederen werden afgezet bij de 42-jarige Arnhemmer, die als heler optrad.

Beide verdachten werden halverwege november vorig jaar aangehouden in een onderzoek dat de politie Brabant-Noord had ingesteld. Al gauw haakte de recherche van de politie Gelderland-Midden aan omdat een groot deel van de inbraken zich ook in die politieregio had voorgedaan. Uit het onderzoek bleek verder dat de inbraken door heel Nederland werden gepleegd. De 38-jarige Arnhemmer wordt nu van ruim 400 autokraken verdacht.

Strooptocht
De Arnhemse verdachten kwamen voor het eerst in beeld bij een onderzoek door de politie Brabant Noord. Daar had de politie te kampen met tientallen auto-inbraken in Vught, net onder Den Bosch. Later bleek dat de 38-jarige verdachte al vanaf augustus 2002 actief is geweest in onder meer Zeist (82 inbraken), Amersfoort (25 inbraken) en Eindhoven (30 inbraken). In de hele politieregio Utrecht bleek de 38-jarige verdachte uiteindelijk 122 autokraken te hebben gepleegd. Tijdens zijn strooptochten door Nederland huurde de man steeds een auto. In de periode van 1 januari 2003 tot het moment dat hij werd aangehouden bleek hij zo'n 75.000 kilometer te hebben afgelegd.

Kofferruimte
De voorkeur van de verdachte Arnhemmer bleek uit te gaan naar grotere parkeerterreinen, zoals bij congrescentra, hotels en restaurants. Bij de inbraken werd steeds op dezelfde manier te werk gegaan: eerst werd het portier opengebroken, waarna de auto verder werd doorzocht. Daarbij viel vooral op dat auto's met centrale portiervergrendeling na verbreking ook toegang verschaften tot de kofferruimtes. Vaak werden daar waardevolle goederen aangetroffen terwijl de eigenaars wellicht in de veronderstelling verkeerden die uit het zicht te hebben opgeborgen. Maar ook auto's zonder centrale vergrendeling werden doorzocht: daar werd de achterbank naar voor geklapt waardoor alsnog in de kofferruimte kon worden gekeken.

Plukze
Tegen de 38-jarige Arnhemse verdachte is op grond van de zogenoemde `Plukzewetgeving' een strafrechtelijk financieel onderzoek ingesteld. Hiermee kan getracht worden het onrechtmatig verkregen voordeel van de verdachte af te pakken. De beide Arnhemmers zitten op dit moment nog in voorarrest.

Voor nadere informatie:
Ivo Oosterbaan
Politie Brabant-Noord, Divisie beleidsondersteuning Afdeling Communicatie
Telefoon: 073-6991911

---

Ede - Edenaar aangehouden na mishandeling ex-vriendin
Publicatiedatum: 18-01-2005

De Edese politie heeft maandagavond een 27-jarige Edenaar in zijn woning aangehouden op verdenking van onder mishandeling van zijn 28-jarige ex-vriendin. Verdachte en slachtoffer hadden een relatie gehad die onlangs was verbroken. Volgens het slachtoffer zou de Edenaar haar echter steeds lastig blijven vallen. Toen beiden elkaar op de Telefoonweg tegenkwamen zou de Edenaar de vrouw van de fiets getrokken hebben en haar hebben geslagen. Ook zou hij haar hebben bedreigd en beledigd. Het slachtoffer zag kans te vluchten onder achterlating van haar fiets, die vervolgens door de Edenaar nog zou zijn vernield. Even later wilde ze haar fiets weer ophalen maar ze kwam haar ex-vriend weer tegen, die haar vervolgens opnieuw bedreigd zou hebben met geweld. Vervolgens meldde het slachtoffer zich in het politiebureau, waarna de Edenaar in zijn woning werd aangehouden. De man is in verzekering gesteld.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Terschuur-jongeren richtten voor ruim 8000 euro schade aan
Publicatiedatum: 18-01-2005

Tien jongeren, afkomstig uit Terschuur, Amersfoort, Otterlo en Voorthuizen hebben onlangs tegenover de politie bekend voor ruim 8000 aan vernielingen te hebben aangericht in Terschuur. De jongens, variërend in leeftijd van dertien tot en met zestien jaar werden in september vorig jaar al aangehouden. De onderzoeken zijn onlangs afgerond en het dossier is ingezonden naar justitie.

In het najaar van 2003 kreeg de politie de eerste signalen van onrust in Terschuur op het terrein van een basisschool. De jeugd van tussen de dertien a veertien jaar zou volgens de meldingen zou daar rond hangen en in verschillende samenstellingen vernielingen aanrichten. Ondanks verhoogde aandacht van de politie konden er geen verdachten worden aangehouden, terwijl het aantal meldingen aan bleef houden.

Spoor
Begin voorjaar 2004 kwam de politie uiteindelijk op het spoor van de verdachten, nadat er ook aangiftes binnenkwamen van vernielingen in een leegstaand fabriekspand aan de Hoevelakenseweg. Bij het vervolgonderzoek, waarin onder meer aangiftes van vernielde ruiten van een school, vernielde fietsen en de ontregeling van een stoomketel in een vleesverwerkingsbedrijf, leidde naar de tien verdachten die in de loop van het onderzoek stuk voor stuk verhoord werden. In totaal vijf zaken, waarin voor ruim 8000 euro aan schade was toegebracht, konden zo worden opgelost. De jongeren zijn inmiddels allemaal weer op vrije voeten. Justitie beslist verder over het lot van de verdachten.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Voorthuizen - Elspeter gewond bij brommerongeval
Publicatiedatum: 18-01-2005

Bij een éénzijdig ongeval op de kruising van de Apeldoornsestraat en de Hunnenweg in Voorthuizen is maandagavond een zeventienjarige jongen uit Elspeet gewond geraakt. Het slachtoffer verloor door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur en kwam ten val. Daarbij liep de jongen beenletsel op. Het slachtoffer is ter behandeling daarvan overgebracht naar het Lukas-ziekenhuis in Apeldoorn. Volgens de politie was er geen drank in het spel.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Renkum - auto tegen boom door mobiel bellen

Publicatiedatum: 18-01-2005

Een 29-jarige man uit Heteren is maandagochtend op de Nieuwe Keijenbergseweg in Renkum met zijn bestelauto tegen een boom gereden. Zijn passagier, een 24-jarige Didammer, raakte daarbij bekneld en moest door de hulpdiensten worden bevrijd. Beide inzittenden bleven echter ongedeerd. Volgens de politie was het ongeval vermoedelijk te wijten aan mobiel bellen tijdens het rijden. Het ongeval gebeurde omstreeks kwart over elf toen de Heterenaar tijdens het rijden zijn mobiele telefoon hoorde afgaan. Toen hij het apparaat, dat in zijn jaszak zat, wilde pakken raakte hij met twee wielen in de berm. Daarop verloor hij de macht over het stuur en botste tegen een boom. De passagier raakte met beide onderbenen bekneld. Door de brandweer werd de man bevrijd, maar hij bleek net als de bestuurder geen verwondingen te hebben opgelopen. De bestelwagen raakte zwaar beschadigd en moest worden afgesleept.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Stroe - auto in beslag na rijden onder invloed

Publicatiedatum: 18-01-2005

Een 32-jarige automobilist is maandagavond op de Wolweg in Stroe zijn auto kwijt geraakt nadat die door de politie in beslag was genomen. De man werd betrapt op het rijden onder invloed terwijl zijn rijbewijs al eerder ongeldig was verklaard voor hetzelfde feit. Surveillerende agenten zagen de man tegen negen uur aanstalten maken weg te rijden bij een café in Stroe. Bij het zien van de agenten zag hij daar kennelijk vanaf. Even later zagen de agenten de man alsnog rijden, waarop een controle werd ingesteld. Daarbij bleek niet alleen dat de man onder invloed was: ook zijn auto bleek niet meer gekeurd en verzekerd. Bovendien was zijn rijbewijs ongeldig verklaard. Voor de agenten reden de auto van de Kootwijkerbroeker in beslag te nemen. Bij de man was overigens een alcoholpromillage gemeten van ruim één maal het toelaatbare maximum.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Ede - snelheidscontroles West-Veluwe Vallei

Publicatiedatum: 18-01-2005

Het verkeershandhavingsteam van de politie heeft maandag weer snelheidscontroles gehouden in het district West-Veluwe Vallei. Hieronder een overzicht:

- In Wekerom werd tussen 08.00 en 13.30 uur gecontroleerd op de Edeseweg. Van de 1250 passanten reden er 38 te hard.
- In Ederveen werd gecontroleerd op de Renswoudseweg en de Rijksweg. Tussen 15.20 en 21.10 uur werden er 109 overtreders geflitst op de Renswoudseweg. In dat tijdsbestek waren er ruim 2800 passanten de radar voorbijgereden. Op de Rijksweg bedroeg het aantal overtreders 59. Het VHT controleerde daar tussen 15.30 en 21.15 uur 3300 passanten.

- Op de Apeldoornsestraat in Voorthuizen werd tussen 14.40 en 20.30 uur gecontroleerd. Daarbij reden 41 van de 1340 gecontroleerde bestuurders harder dan de voorgeschreven 80 km/u. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 117 km/u.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606