Gemeente Ambt Montfort


Stoken in de openlucht

Uw afval kwijtraken door het op te stoken is goedkoop en lijkt daarom aantrekkelijk. Maar weet wel dat dit volgens de Wet milieubeheer en de Algemene Plaatselijke Verordening verboden is en dat er fikse boetes voor worden gegeven.

In een aantal situaties bestaat voor burgemeester en wethouders de mogelijkheid om toe te staan dat van het stookverbod wordt afgeweken. Burgemeester en wethouders hebben hiertoe op 19 oktober 2004 de nota Verbranden van plantaardig afval en groenafval in de openlucht vastgesteld.

In deze nota staat beschreven wanneer een ontheffing van het stookverbod kan worden verleend voor vreugdevuren, snoeihout, asperge en aardappelloof en voor verbranding ter bestrijding van door besmettelijke ziekten aangetaste bomen of delen ervan. Een aanvraagformulier voor een ontheffing op het stookverbod is in het gemeentehuis verkrijgbaar. Voor ander afval, bijvoorbeeld huishoudelijk restafval, plastic, oud papier of bedrijfsafval, wordt geen ontheffing verleend. Het opstoken van dit afval is strafbaar.

De nota Verbranden van plantaardig afval en groenafval in de openlucht ligt in het gemeentehuis ter inzage en is hier te downloaden alsook het aanvraagformulier.