Ingezonden persbericht


PERSBERICHT STICHTING ALLERZIELEN

Amsterdam, 18 januari 2005

ALLERZIELEN - een antwoord van de Nederlandse filmwereld op 2 november 2004

Nederlandse filmmakers hebben naar aanleiding van de moord op filmmaker Theo van Gogh het initiatief genomen tot een uniek project. Met vijftien korte films reageert een groot aantal scenarioschrijvers, regisseurs en producenten op de polemiek en opwinding in ons land na 2 november 2004.

De korte films zullen samengevoegd worden tot een compilatiefilm van 90 minuten die onder de titel ALLERZIELEN begin april 2005 in de bioscoop een premièrevoorstelling beleeft. Woensdag 20 april wordt de film door de NPS uitgezonden op Nederland 3.

Het initiatief voor ALLERZIELEN komt van een kleine groep scenarioschrijvers. Zij wilden niet in de eerste plaats een film over Theo van Gogh zelf maken, maar liever korte, eenvoudige verhalen vertellen vanaf de zijlijn. Geen politieke analyses, geen goedgebekte politici, maar aandacht voor het verdriet, de hoop en de woede van de buurvrouw, de toeschouwer, de trambestuurder. Verhalen aan de rand van de moord.

Spontaan boden zich vele regisseurs en producenten aan. Zij werken allemaal belangeloos aan dit unieke project mee. Zij weten zich hierbij gesteund door: het Nederlands Fonds voor de Film, de NPS, het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties, het CoBO Fonds, Cinema Delicatessen, Lira, het Contractenbureau, het Netwerk Scenarioschrijvers en het Nederlands Film Festival.

Deelnemers aan ALLERZIELEN zijn (in alfabetische volgorde): Scenarioschrijvers:
Robert Alberdingk Thijm, Katrijn van As, Ger Beukenkamp, Philip Delmaar, Constant Dullaart, Marco van Geffen, Maria Goos, Norbert ter Hall, Michiel van Jaarsveld, Mieke de Jong, Mijke de Jong, David Lammers en Meral Uslu. Regisseurs:
Peter de Baan, Constant Dullaart, Marco van Geffen, Norbert ter Hall, Rita Horst, Mijke de Jong, Michiel van Jaarsveld, David Lammers, Nicole van Kilsdonk, Martin Koolhoven, Hanro Smitsman, Eddy Terstall, Karim Traïdia, Meral Uslu en Gerrard Verhage. Producenten:
Added Films International, CCCP, Column Producties, De Productie, Isabella Films, IJswater Films, Kleine Storm, Lemming Film, Motel Films en Riba Film.

EINDE PERSBERICHT