Gemeente Amsterdam

Rechter stelt gemeente in het gelijk om woningen Science Park 18 januari 2005 - Karen Buschman
De gemeente is door de rechter in het gelijk gesteld waardoor zij de tuingroep De Molukken op Science Park in stadsdeel Oost/Watergraafsmeer kan ontruimen en de bouw van 100 woningen voorbereid kan worden.

De appartementen en woon/werkwoningen hebben een jaar vertraging opgelopen, ondermeer doordat de tuingroep De Molukken ontruiming van het tuindercomplex aanvocht.

De gemeente had medio 2003 ontruiming van de tuingroep gevraagd om de bouw van de 100 woningen op het Sciencepark mogelijk te maken. Het huurcontract van de groep werd per 31 december 2003 opgezegd. De tuingroep heeft tegen de ontruiming bezwaar gemaakt en de door de gemeente aangeboden alternatieven op volkstuinpark Buikslotermeer (stadsdeel Amsterdam Noord) en de Hof van Eden (stadsdeel Oost/Watergraafsmeer) heeft de tuingroep tot nu toe nog niet aanvaard.

De rechter heeft op 13 januari bepaald dat opzegging van het huurcontract wettig is, dat de door de gemeente aangeboden alternatieven en de tegemoetkoming in de kosten voor verplaatsing redelijk zijn.
De gemeente hoopt dat de tuinders op basis van deze uitspraak op vrijwillige basis en op korte termijn meewerken aan de ontruiming en verplaatsing.
In de zomer van 2005 wordt gestart met de bouw van de 100 woningen.

Achtergrond
De gemeente, UVA en NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) ontwikkelen Science Park de komende tien jaar tot een internationaal kenniscentrum waar onderwijs, onderzoek en ondernemerschap op het gebied van kennisintensieve wetenschappen als wiskunde, informatica en natuurwetenschappen, met elkaar samenwerken waardoor innovaties ontstaan.

In totaal worden circa 550 woningen en 575 studentenwoningen, 90 woningen voor gastonderzoekers en 50 woon/werkwoningen op Science Park gerealiseerd.

Pb-006

© Gemeente Amsterdam