Ingezonden persbericht


Persbericht

IP-telefonie veiliger dan traditionele telefonie

~ Netlink rekent af met negatieve vooroordelen over IP-telefonie ~

18 januari 2005 Organisaties zijn huiverig voor veiligheidsrisico s en kwaliteitsproblemen bij IP-telefonie. Dit blijkt uit onderzoek van Netlink* naar de belangrijkste voor- en nadelen van IP-telefonie volgens IT-managers.

Een goedkopere infrastructuur en een besparing op telefoon- en beheerkosten worden als belangrijkste voordelen van IP-telefonie aangegeven. Als gebruikersvoordeel wordt verbetering van mobiliteit en flexibiliteit en daardoor een verbeterde productiviteit genoemd. Ook de mogelijkheid om verschillende communicatievormen te integreren wordt als een aantrekkelijk voordeel gezien.

Het merendeel van de respondenten ziet naast voordelen ook struikelblokken voor IP-telefonie in de toekomst. IT-managers zijn vooral bang voor veiligheidsrisico s en kwaliteitsproblemen. Daarnaast denken veel organisaties dat een IP-telefonieoplossing moeilijk te beheren is en dat het veel complexiteit oplevert voor de eindgebruiker. Netlink wil afrekenen met deze vooroordelen.

Analoge telefonie heeft het imago veilig te zijn, maar is in werkelijkheid veel onveiliger dan IP-telefonie. Willem Holterman, general manager bij Netlink: In een traditionele telefooncentrale kan veel eenvoudiger worden ingebroken dan in een IP-telefoniecentrale. Men verkeert echter vaak in de veronderstelling dat telefoonverkeer over het netwerk veel makkelijker af te luisteren is. Ten onrechte, want de meeste leveranciers integreren uitstekende beveiligingsoplossingen in hun IP-telefonieoplossingen, waarmee mogelijke risico s worden gereduceerd.

Ook de gevreesde kwaliteitsproblemen zijn vandaag de dag niet meer aan de orde volgens Netlink. Een jaar of 5 geleden, toen de ontwikkeling in IP-telefonie net op gang kwam hadden mensen veel meer last van kwaliteitsproblemen. Tegenwoordig kunnen gesprekken zo gecomprimeerd worden dat er veel minder bandbreedte nodig is. Gesprekken kunnen zo in real-time plaatsvinden zonder haperingen of andere problemen, zegt Willem Holterman.

Netlink ziet IP-telefonie als een antwoord op de beperkingen van de traditionele telefooncentrale. Bij een dergelijke centrale is het niet eenvoudig direct instellingen te wijzigen, nieuwe functies toe te voegen en interne telefoonaansluitingen in een handomdraai te verhuizen. IP-telefonietoestellen zijn over het algemeen gemakkelijk te bedienen en overzichtelijker qua functies dan de oude traditionele toestellen. En complex is het beheer van een IP-telefonieoplossing niet. Als je IT-georiënteerd bent en je kunt een netwerk onderhouden dan kun je zeker een IP-telefoniecentrale onderhouden. Het beheer ervan is dermate eenvoudig dat een netwerkbeheerder dit zonder problemen kan uitvoeren, aldus Willem Holterman.

*Onderzoek gehouden tijdens het seminar Trends in IP-telefonie , najaar 2004.

(370 woorden)

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Over Netlink
Netlink, The Network Service Company, onderdeel van Axians, is een pure netwerkintegrator, die zich volledig heeft toegelegd op advisering, verkoop, implementatie en onderhoud van hoogwaardige netwerk-, beveiligingsinfrastructuren, VoIP- en netwerkmanagementoplossingen.

Netlink zoekt altijd naar mogelijkheden om de beschikbaarheid en beheersbaarheid van het netwerk te verhogen en de total-cost-of-ownership te verlagen. Netlink heeft gedegen kennis van technische oplossingen. Zij werkt hiervoor samen met gerenommeerde partners. Zo is het bedrijf o.a. gecertificeerd als Cisco Silver Partner, Nortel Gold Partner, Lucent Business Partner, HP Networking Partner, Check Point Value Added Solution Partner en Trend Micro Premium Partner.

Voor meer informatie over Netlink, kunt u een bezoek brengen aan de website: www.netlink.nl.

Voor verdere persinformatie, fotomateriaal of een interview kunt u contact opnemen met Rian de Wit van LEWIS, het IT PR bureau: Tel: +31 (0)40 235 46 00 Fax: +31 (0)40 235 46 01 E-mail: riand@lewispr.com http://www.lewispr.com

LEWIS Global Public Relations

Petunialaan 28
5582 HA Waalre
Nederland

Tel: +31 40 235 46 00
Fax: +31 40 235 46 01
Web: www.lewispr.com