Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 18 januari 2005

SO-269 Evaluatie sectoraal geluidsbeleid ten aanzien van de kermis.

Het college heeft op basis van de "Evaluatie sectoraal geluidsbeleid voor evenementen" besloten dat voor kermissen voortaan de speciale kermiscategorie voor muziekgeluid KC80 gehanteerd dient te worden. De attracties met de hoogste geluidsproductie dienen tevens afgeregeld en verzegeld te worden door middel van een geluidsbegrenzer.

In het sectoraal geluidsbeleid voor evenementen in de open lucht is voorgesteld om vanwege het intensieve en indringende karakter voor kermissen een maximale geluidsbelasting op gevels van woningen toe te staan die 5 decibel lager is dan de geluidsnorm die gehanteerd wordt voor een aantal andere (luidruchtige) evenementen. Tijdens het evenementenseizoen 2004 is geëxperimenteerd met deze norm van 80 dB(A) op de gevels van woningen. Zorgvuldige evaluatie heeft uitgewezen dat deze kermiscategorie KC80 ingevoerd kan worden.

Bij de planning van de kermis wordt in goed overleg tussen het bureau marktwezen en bureau stadsplanning bekeken hoe het beste resultaat bereikt kan worden, rekening houdend met eventuele beperkingen. Deze actieve zorgplicht dient er voor te zorgen dat gevelbelastingen niet boven de 80 dB(A) uitstijgen maar ook dat de aantrekkelijkheid van de kermis niet geschaad wordt

SO-693 Discussienota Parkeer Heerlen BV.
Het college van burgemeester en wethouders is voorstander van het instandhouden van het meerderheidsaandeel in de Parkeer Heerlen BV. De gemeente Heerlen is gestart met de Parkeer Heerlen BV om een goed, evenwichtig en onderling compenserend parkeerbeleid en daarmee een optimale bereikbaarheid van het centrum te waarborgen. Gebleken is dat de Teleparking van Parkeer Heerlen BV voorziet in de parkeerbehoefte aan abonnementen ten behoeve van de kantoorfuncties en voor het kortparkeren ten behoeve van de centrumbezoeker. De Putgraafparking voldoet aan de behoefte aan kortparkeerplaatsen aan de westkant van het centrum. Daarnaast zorgt het aandeel van de Parkeer Heerlen BV in de Heerlense parkeergarages voor betaalbare parkeerfaciliteiten in het centrum. De gesloten beheerovereenkomsten met Q-Park zijn nog actueel en qua prijs marktconform. De huidige overeenkomsten blijven dan ook gehandhaafd. In de nog in ontwikkeling zijnde parkeergarages (Heerlerheide en Coriopolis) wil de gemeente niet participeren. Slechts indien het maatschappelijk belang deelname wenselijk of noodzakelijk maakt, wordt deelname overwogen onder stringente voorwaarden.

WWS- 697 Opstellen sociale wijkvisie en accommodatieplan Heerlen Stad Oost. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten tot het laten opstellen van een structuurschets en een sociale wijkvisie voor Heerlen Stad Oost. Ook zal er een onderzoek worden gedaan naar de accommodaties in de buurt. Een extern bureau zal worden geselecteerd om deze opdrachten uit te voeren. De onderzoeken zullen worden verricht in de periode maart-mei 2005 en bewoners en organisaties in de buurt worden hierbij nadrukkelijk betrokken. Aanleiding van de opdrachten zijn de herstructureringsplannen voor het Heerlen Stad Oost. De komende jaren vinden er veel ingrepen plaats in de fysieke structuur van de buurt, o.a. door woningbouw en andere maatregelen. Het doel daarvan is verbetering van de leefbaarheid en meer sociale samenhang in de buurt. Om de juiste keuzes te maken is er een visie nodig op wat die leefbaarheid en sociale samenhang inhoudt voor Heerlen Stad Oost. En welke voorzieningen de buurt daarbij nodig heeft. Het accommodatieonderzoek brengt in kaart wat er aan gebouwelijke voorzieningen (sport, cultuur, welzijn, onderwijs) dan moet zijn, afgezet tegen wat er nu aan gebouwen is en hoe die functioneren. De onderzoeken richten zich vooral op de buurt MSP. Eind 2002 is een sociale visie voor de buurt Molenberg dat ook tot het Heerlen Stad Oost behoort, opgesteld, deze wordt geactualiseerd.

---- --