Bond van Nederlandse Architecten

Persbericht
Presentatie DNR 2005

Eenduidig ontwerpen, adviseren en organiseren

De Bond van Nederlandse Architecten BNA en Organisatie van advies- en ingenieursbureaus ONRI presenteerden op 17 januari 2005 de DNR 2005 aan rijksbouwmeester Mels Crouwel en aan de vertegenwoordiger van de Regieraad Bouw, in Club 11 te Amsterdam. Beide heren namen uit handen van de voorzitters van de BNA en ONRI officieel de exemplaren in ontvangst. Allen ondersteunden en benadrukten hierdoor het belang van een integrale benadering van het bouwproces voor opdrachtgevers en andere betrokken partijen.

Eenduidigheid
De presentatie van de DNR 2005, voluit De Nieuwe Regeling 2005 Rechtsverhouding opdrachtgever - architect, ingenieur en adviseur is voor de BNA een belangrijk moment: de afronding van een complex proces van een nieuwe regeling. Ook voor ONRI is het een belangrijke mijlpaal: het is voor het eerst dat eigen algemene branchevoorwaarden zijn ontwikkeld. Voor opdrachtgevers is belangrijk dat er nu een gezamenlijke regeling is: eenduidig ontwerpen, adviseren en organiseren voor de gebouwde omgeving. Voor de leden van de BNA en ONRI betekent de DNR 2005 een nieuwe fase in de contractvorming en verstandhouding met opdrachtgevers. Vanaf 1 januari 2005 kunnen de voorwaarden van toepassing verklaard worden. Hoewel de voorwaarden door de beroepsgroepen zijn vastgesteld, is het natuurlijk van groot belang dat deze door de markt worden geaccepteerd. Overigens is de DNR 2005 tussentijds getoetst aan een Klankbordgroep met belangrijke stakeholders.

Standaardtaakbeschrijving
Bij de DNR 2005 hoort de Standaardtaakbeschrjiving (STB), die medio februari verschijnt. De STB is een systematische opsomming van alle ontwerpgerelateerde taken die een opdrachtgever moet of kan opdragen. De STB verschijnt als cd-rom met database-applicatie en betekent een grote, innovatieve stap in het integraal ontwerpen. Tijdens de presentatie in Amsterdam werd de gelegenheid geboden om in de stand van Assistance Software nader kennis te maken met de werkwijze en mogelijkheden van de STB.

Samenwerking
De DNR 2005 is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitecten (NVTL), de Beroepsvereniging van Nederlandse Interieurarchitecten (BNI), de Nederlandse Vereniging van Bouwkostendeskundigen (NVBK) en de Vereniging van samenwerkende architecten en bouwadviseurs (SAB). Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI-NIRIA) ondersteunt DNR 2005; de DNR komt in de plaats van de RVOI-2001. De Beroepsvereniging van Nederlandse Stedenbouwkundigen en Planologen BNSP onderzoekt de mogelijkheden om in 2005 aan te sluiten bij deze regeling.


---
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Irène van Doesburg, hoofd communicatie BNA, Nieuws > Dossiers > De Nieuwe Regeling (DNR 2005) of www.onri.nl.