Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Van: Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD)

Aan: Perscontacten

Datum: 18 januari 2005

JOVD HEET AYAAN WELKOM TERUG

Emancipatie en integratie belangrijker dan Verlichting

De liberale Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) is blij met de terugkeer van Ayaan Hirsi Ali in de Tweede Kamer. De jonge liberalen hebben veel respect voor het doorzettingsvermogen en de kracht van deze bijzondere vrouw. De jonge liberalen vinden dat zij zich als Kamerlid weer moet concentreren op integratie en emancipatie en zich niet moet laten afleiden door de grote aandacht voor haar oproep tot Verlichting van de Islam. Landelijk Voorzitter Hans de Backer: Ayaan moet niet als een heilige of icoon worden beschouwd. Resultaten als Kamerlid moeten ook voor Ayaan de basis van beoordeling blijven.

De JOVD is blij met de belofte van fractieleider Van Aartsen om samen met Hirsi Ali duidelijk te gaan maken dat de VVD geen anti-moslimpartij is. Door de gebeurtenissen van de afgelopen maanden is Hirsi Ali voor velen verworden tot strijdster tegen de Islam en een symbool van vrijheid van meningsuiting. Daardoor dreigt een situatie te ontstaan waarin je alleen nog voor of tegen Hirsi Ali kunt zijn. Dit kan de doelen van het Kamerwerk van Hirsi Ali onhaalbaar maken. De Backer: In een gepolariseerde samenleving is het lastig om resultaten te boeken op het terrein van emancipatie en integratie .

De uitspraken van Hirsi Ali zijn ook niet altijd even gelukkig: zo zou het feit dat meer dan een miljard moslims onder Westers welvaart niveau leven te wijten zijn aan de Islam. De jonge liberalen zien hele andere mogelijke oorzaken, zoals het economisch en politieke bestel. De Arabische wereld was in de middeleeuwen de technische keuken van de wereld. In Europa kwam de vooruitgang juist pas veel later op gang , aldus De Backer.

De jonge liberalen gaan ervan uit dat met de terugkeer van Hirsi Ali en de belofte van Van Aartsen er weer discussie mag zijn over de manier waarop vrijheid van meningsuiting wordt ingezet. Ook met deze discussie moet het ten alle tijden mogelijk blijven voor Kamerleden om hun standpunten naar voren te brengen. De Backer: Ayaan geeft met haar terugkeer een duidelijk signaal af: zij laat zich niet intimideren!


- einde persbericht

Inlichtingen:

Boris van Arnhem Voorlichter 06.51570751

Hans de Backer Landelijk Voorzitter 06.17140552