Provincie Overijssel

Overijssel heeft vertrouwen in goede afloop kamerdebat ruimte

"Ik vertrouw erop dat het Kabinet en de Tweede Kamer van de Nota Ruimte een nog betere nota kunnen maken voor Overijssel", zo concludeert gedeputeerde Theo Rietkerk van de provincie Overijssel na de behandeling van de Nota Ruimte in de Tweede Kamer. De kamer heeft gisteren een amenderende motie ingediend om het scharnierpunt van Zwolle te versterken.

"De gezamenlijke lobby met gemeente Zwolle is succesvol geweest", meent gedeputeerde Rietkerk. "Namens het Kabinet heeft minister Dekker erkend dat Zwolle een bijzondere status verdient."

Gedeputeerde Staten van Overijssel waren op hoofdlijnen al tevreden met de Nota Ruimte, maar verwachten dat er voor Overijssel meer in het 'vat' zit. De ingediende amenderende moties versterken dit idee. In deze moties worden naast de status van Zwolle ook aandacht gevraagd voor de aparte positie van de Stedendriehoek, de IJsseldelta en de samenwerkende Friese steden. Deze gebieden zouden ook in aanmerking moeten kunnen komen voor financiële ondersteuning van het Rijk op gebied van wonen, mobiliteit, water, bedrijfsterreinen etc. De uitkomst van deze motie is afhankelijke van de uiteindelijke Kamerbehandeling.

Over een aantal andere belangrijke items zoals de positie van de Netwerkstad Twente, de Nationale Landschappen, de decentralisatie gedacht was de provincie Overijssel al tevreden. De blijven ook in de toekomstige Nota Ruimte gehandhaafd.

Zichtbaar, slim en meetbaar

Op verzoek van de Kamer heeft minister Peijs namens het Kabinet toegezegd dat ze zal heroverwegen de A1 onderdeel te laten uitmaken van het ZSM-programma (Zichtbaar-Slim-Meetbaar). Dit programma leidt tot maatregelen zoals spitsstroken en dynamische route informatiesysteem. Daarnaast heeft het kabinet toegezegd te onderzoek of de West-oost-as opgenomen kan worden in het nieuwe programma Trans Europese Netwerken (TEN) van de Europese Commissie. De West-oost-as ligt tussen Nederland, Duitsland en de nieuwe Oosteuropese lidstaten en loopt via Twente en de Stedendriehoek, met de A1 (NL), A30 (D) en Berlijnspoorlijn.

Ecologische hoofdstructuur

Daarnaast zijn er door de kamer meerdere moties ingediend voor een nadere uitwerking en verduidelijking van de Ecologische Hoofdstructuur. Hierbij gaat het vooral om de saldobenadering, herbegrenzing van de EHS, nee-tenzij-regime in de beheersgebieden en de ruime jasgebieden. Namens het Kabinet zal minister Veerman een schriftelijke uiteenzetting geven.

Stemming

Voordat er een definitieve stemming plaatsvindt over de Nota Ruimte zal het Kabinet schriftelijk antwoorden op de amenderende moties van de kamer. Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben vertrouwen in een goede afloop voor de provincie.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl
© 2005 Provincie Overijssel