PERSBERICHT - 2005-01-18

Verwachtingen voor HC Andersenjaar 2005 zijn hoog gespannen

Bezoek aan Denemarken breekt alle records

Meer Nederlandse vakantiegangers dan ooit, 1,25 miljoen, hebben vorig jaar Denemarken bezocht. Het record stond sinds 1992 op 1.236.175. Een enorme groei van boekingen op vakantieparken en in vakantiewoningen en veel meer campingovernachtingen maakten van 2004 een absoluut recordjaar. Voor 2005 wordt een verdere toename verwacht, mede dankzij de vele toeristische highlights in het HC Andersen jubileumjaar.

Het record in 1992 van ruim 1,2 miljoen overnachtingen kwam vooral door het geweldige weer in Denemarken. Veel Nederlandse kampeerders gaven toen de voorkeur aan een extra lange vakantie in het zonovergoten Denemarken in plaats in de files te staan richting Frankrijk, waar de boeren de snelwegen blokkeerden. Bovendien was er het Deense voetbalelftal dat Europees Kampioen werd, waardoor Denemarken eindelijk de aandacht kreeg die het verdiende.

Geen toeval
Het recordaantal overnachtingen van Nederlanders in Denemarken in 2004 berust natuurlijk niet op louter 'toeval'. Het afgelopen jaar heeft VisitDenmark een intensieve en solide samenwerking met de grote Nederlandse touroperators bewerkstelligd (Buro Scandinavie, de Jonge Intra Vakanties, Holland International, Novalsol en Oad). Op de schappen van de reisbureaus lagen in 2004 maar liefst 5 Denemarken-brochures met vakantiehuizen en vakantieparken. Hierdoor groeide het aantal overnachtingen in vakantiehuizen met ruim 40% in vergelijking met 2003 en maar liefst 75% in vergelijking met 2000.

Niet alleen de Deense campings en vakantiehuizen trokken meer toeristen, dat gold ook voor de overige overnachtingsvormen. Zo zijn de hotelovernachtingen met 5% gestegen, vooral door meer bezoek aan Kopenhagen. Dankzij low cost-carrier Transavia.com vlogen veel Nederlanders voor een weekendje naar de trendy hoofdstad Kopenhagen voor slechts 79,98 (retour).

HC Andersen jubileumjaar
Tweehonderd jaar geleden werd Hans Christan Andersen geboren en dat wordt wereldwijd gevierd en herdacht, met sprookjesland Denemarken als hét centrum van de festiviteiten. Op het eiland Funen, waar H.C. Andersen geboren is, en in Kopenhagen zullen de meeste evenementen plaatsvinden.

Opening
Het openingsgala van Hans Christian Andersen 2005 vindt op 2 april 2005 plaats in Kopenhagen. Vele prominenten van over de gehele wereld zullen hierbij aanwezig zijn. Het evenement zal rechtstreeks te zien zijn op het Deense tv-station DR1, maar ook elders in de wereld op veel tv-stations. De afsluiting van het HC Andersenjaar is op 6 december 2005 in Odense.

Legoland
Legoland Denemarken heeft de mascotte voor de tweehonderdste verjaardag van Hans Christian Andersen ontworpen. Het is 'Het Lelijke Eendje', gemaakt van 514 Lego-steentjes. Het wordt in beperkte oplage geschonken aan liefdadigheidsinitiatieven ten behoeve van analfabetisme. Op 3 april 2005 worden de festiviteiten er ere van H.C. Andersen in Legoland geopend met een spectaculair en tegelijkertijd sprookjesachtig vuurwerk. Personages uit de welbekende sprookjes komen tot leven in Legoland. Kinderen kunnen het meisje met de Zwavelstokjes, de Kleine Zeemeermin of het Lelijke Eendje hen persoonlijk een hand komen geven.

Kopenhagen stadswandeling
Elke maandagavond organiseert Copenhagen History Tours een stadswandeling door Kopenhagen. De Deense hoofdstad is nauw verbonden met H.C. Andersen en vormde een grote inspiratiebron voor de schrijver. De tocht duurt anderhalf uur en brengt de deelnemers naar plaatsen die voor Andersen belangrijk waren. De Engelstalige wandeling kost 10,- en start om 18.00 uur op de Hojbro Plads, bij het standbeeld van bisschop Absalon. De wandelingen zijn tot november 2005 te boeken, reserveren is noodzakelijk.

Musea
Ook de Deense musea dragen 2005 op aan H.C. Andersen. In de Danish National Gallery te Kopenhagen is een expositie te zien over Andersens eerste reis naar Italië. Het Vrouwenmuseum in Arhus toont een expositie over de Vrouwen in het leven van H.C. Andersen'. En de Kunsthallen Brandts Klaedefabrik in Odense presenteren Shadow Play. Meer dan 25 internationale kunstenaars lieten zich inspireren door het meesterwerk The Shadow of 1846/47, geschreven door H.C. Andersen.

Voor meer informatie, surf naar: www.visitdenmark.com