Gemeente Woerden

Archeologisch onderzoek

De gemeente Woerden is al geruime tijd actief bezig met haar archeologische erfgoed.
Zo is de laatste twee jaar het Kerkplein uitgebreid door archeologen onderzocht. Woerden kwam met de opgraving van het Romeinse schip de "Woerden 7" zelfs internationaal in de pers.

De gemeente Woerden heeft een rijke erfenis en wil die zo goed mogelijk beschermen.
Want het bodemarchief is kwetsbaar. Door veranderingen in bijvoorbeeld de stand van het grondwater, door het verdiepen van een kelder, door het slaan van heipalen maar ook het verwijderen van fundamenten, kan het archeologische erfgoed beschadigd worden.
Maar alle archeologie beschermen is niet altijd mogelijk of nodig. Daarom maakt Woerden nu een archeologisch beleidsplan. De gemeente gaat daarmee een duidelijke keus maken wanneer en in welke omstandigheden de bescherming van de archeologie belangrijk is. Want soms wegen andere belangen zwaarder dan archeologie en is behoud van het erfgoed in de grond niet mogelijk. Dan kan er voor gekozen worden om onderzoek te doen en zo toch de kennis ook voor latere generaties te bewaren.

Wat betekent dit voor u?
De gemeente Woerden beoordeelt bij alle aanvragen of er kans op beschadiging van het archeologische erfgoed bestaat. Denk bijvoorbeeld aan bouwvergunningen, aanlegvergunningen, sloopvergunningen of aan vrijstellingen van bestemmingsplannen (artikel 19).

Als de gemeente van mening is dat bij de bouw of aanleg archeologische waarden in het geding zijn, kan de gemeente van u eisen dat u rekening houdt met de archeologie.
Bijvoorbeeld door uw plannen zodanig aan te passen dat de archeologie behouden blijft.
Of indien behoud in de grond (in situ) niet mogelijk is, te eisen dat u archeologisch onderzoek laat verrichten door een gekwalificeerd bedrijf.

Het gaat daarbij heus niet altijd om een enorme opgraving. Soms volstaat een bureauonderzoek of de aanwezigheid van een archeoloog die het sloopwerk begeleidt. Maar is sommige gevallen zal er ook een kleine of grotere opgraving nodig zijn.

De gemeente zal in alle gevallen voorschrijven welk soort onderzoek er dient te gebeuren en aangeven wat er aan eventuele vervolgstappen nog kan volgen, voordat u een bouw-of aanlegvergunning krijgt, of voordat er in een vrijstelling van het bestemmingsplan wordt toegestemd.

Wie betaalt dat?
De kosten van het archeologische onderzoek zijn voor "de veroorzaker". Dat is in vrijwel alle gevallen de aanvrager van de vergunning of vrijstelling.
De kosten zijn sterk afhankelijk van het soort onderzoek. Maar ze kunnen, als er sprake is van belangrijke archeologie en een groot onderzoek, fors oplopen.

Informeer in voorkomende gevallen daarom eerst of er andere oplossingen mogelijk zijn.
Soms is bijvoorbeeld verplaatsing van de geplande bebouwing naar een ander deel van het perceel al voldoende om aantasting van het archeologisch erfgoed te voorkomen en daarmee (vaak) de goedkoopste en snelste oplossing. U kunt ook denken aan een aangepast palenplan.

De gemeente kan u in voorkomende gevallen adviseren of doorverwijzen naar gespecialiseerde bureaus.

Waar kan ik terecht voor meer informatie?
Informeer bij de beleidsmedewerker archeologie de heer J. van Leer via tel. (0348) 428 344 of via email info@bouwzaken.nl.