De Nederlandse Bank


Datum leeg 18/01/2005

De Nederlandsche Bank N.V. (DNB) publiceert hierbij haar begroting voor het jaar 2005.

Onderaan deze pagina worden de volledige begroting en het zbo-gedeelte daaruit aangeboden als pdf-download.

Samenvatting bij de begroting
Met het in werking treden van de fusiewet op 30 oktober 2004 zijn de Pensioen- en Verzekeringskamer en de Nederlandsche Bank gefuseerd. Daarmee is officieel een nieuwe instelling ontstaan onder een vertrouwde naam: de Nederlandsche Bank. In combinatie met de fusie van de twee instellingen, heeft er een forse reorganisatie plaatsgevonden. Het doel dat daarbij steeds voor ogen is gehouden is te komen tot een toekomstbestendige organisatie die waakt over de stabiliteit van het financieel stelsel en de instellingen die daarvan deel uitmaken. Tegelijkertijd wordt er efficiënter en effectiever gewerkt dan voorheen, in een nieuwe structuur, met minder managementlagen en minder medewerkers. Dit is de eerste begroting van deze nieuwe organisatie.

De begroting van DNB voor 2005 is opgesteld volgens de VBTB-systematiek (van beleidsbegroting tot beleidsverantwoording). Dit impliceert dat de budgettering heeft plaatsgevonden op basis van een proces waarin achtereenvolgens de vragen `wat willen we bereiken', `wat gaan we daarvoor doen' en `wat gaat het kosten' zijn beantwoord. Hierdoor wordt het verband tussen de kosten en de doelstellingen zo inzichtelijk mogelijk gemaakt. De doelstellingen van de organisatie zijn verdeeld in maatschappelijke effecten, kernproducten, interne doelstellingen en financiële doelstellingen. Zij zijn zo concreet en meetbaar mogelijk weergegeven. De verschillende activiteiten die worden uitgevoerd om de doelstellingen te halen zijn op hoog niveau op basis van FTE-inzet uitgewerkt.

De totale begrote kosten voor DNB voor 2005 bedragen EUR 271,4 miljoen, een daling van EUR 10,1 miljoen ten opzichte van het budget 2004 voor DNB en de PVK samen. Dit is per saldo het resultaat van een daling van de bedrijfslasten met EUR 17 miljoen en een stijging van de bankbiljettenaankoop met EUR 6,9 miljoen. De daling van de bedrijfslasten wordt veroorzaakt door de integratie en reorganisatie van DNB en PVK. Naast versterking en synergie in de uitoefening van de taken van DNB en PVK, levert het samengaan van DNB en PVK efficiency voordelen op. Voornamelijk als gevolg van de formatiereductie dalen de reguliere bedrijfskosten met EUR 17 miljoen, waarvan EUR 8,7 miljoen personeelskosten , EUR 4,3 miljoen andere beheerskosten en EUR 4,0 miljoen afschrijvingskosten. De efficiency voordelen zorgen ervoor dat de totale kosten voor het toezicht afnemen met EUR 6,1 miljoen, van EUR 96,1 miljoen in 2004 (DNB plus PVK) tot EUR 90,0 miljoen in 2005. Binnen deze daling van de totale toezichtkosten is overigens wel sprake van een stijging van de kosten van het verzekeringstoezicht met EUR 1,8 miljoen, welke voor EUR 1,4 miljoen is terug te voeren op noodzakelijke investeringen in verbetering van het toezicht op deze doelgroep.

DNB voert als zelfstandig bestuursorgaan (zbo) taken uit op het gebied van prudentieel toezicht op financiële instellingen en advisering over export- en importkredietverzekering (EXIM). De begrote kosten voor de ZBO taken bedragen in 2005:

* EUR 39,0 miljoen voor het bankentoezicht, een daling van EUR 4,8 miljoen ten opzichte van de begroting voor 2004.
* EUR 20,8 miljoen voor het toezicht op pensioenfondsen, een daling van EUR 0,4 miljoen.

* EUR 20,0 miljoen voor het verzekeringstoezicht, een stijging van EUR 1,8 miljoen.

* EUR 10,2 miljoen voor de overige toezichtstaken (noot 1), een daling van EUR 2,8 miljoen.

* EUR 2,6 miljoen voor EXIM, een daling van EUR 0,2 miljoen.

De kostenstijging van het pensioen- en verzekeringstoezicht is een saldo van integratie-effecten, intensiveringen en inflatie- en loonstijgingen.

Noot 1: Dit is inclusief de kosten voor toezicht in het kader van Wid, MOT en sanctiewetgeving.