Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 18 januari 2005                              |


1. Rapportage Vergadering van de Regio's van Europa
De activiteiten van de Vergadering van de Regio's van Europa (VRE) zijn voornamelijk gericht op de beïnvloeding van het beleid van de Europese Unie en het bevorderen van interregionale samenwerking. Dat blijkt uit een rapportage over de VRE waarvan het college kennis genomen heeft. Ook heeft het college kennis genomen van een rapport over regionale luchthavens dat de VRE heeft uitgegeven. Gedeputeerde O. Hoes is voorzitter van de werkgroep Regionale luchthavens. Tenslotte heeft het college besloten om het lidmaatschap van het organiserend comité van de Summerschool van de VRE te beëindigen.

2. Statenvragen aandelen Obragas
De oud-aandeelhouders van Obragas houden zich aan de verkoopovereenkomst en verlenen RWE geen uitstel voor de periode waarbinnen een onderhandelingstraject over het netwerk kan worden gestart. Dat antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van het lid van Provinciale Staten, mw. Lestrade (D66) naar aanleiding van het voornemen van minister Brinkhorst om de energiebedrijven te splitsen.

3. Structuurfondsen
De Vergadering van de Europese Regio's heeft een resolutie aangenomen over de toekomst van de Europese Structuurfondsen. Gedeputeerde Staten stemmen in met de resolutie. Gedeputeerde O. Hoes zal als voorzitter van Committee van de Vergadering van de Regio's van Europa een gesprek hebben met eurocommissaris Hübner over de toekomst van de structuurfondsen.

4. Statushouders
In de periode juli t/m december 2004 zijn in Brabant 422 statushouders (asielzoekers met verblijfsvergunning) gehuisvest. De taakstelling voor deze periode was 121 statushouders. Er zijn er derhalve 301 meer gehuisvest. Hierdoor is de achterstand in de huisvesting ingelopen naar 368 statushouders. Dit is het gevolg van intensief toezicht van de provincie. Dit staat in de rapportage die de provincie op grond van de huisvestingswet aan het ministerie van VROM heeft gestuurd. Met de minister van VROM is afgesproken dat de achterstand op 1 juli 2005 geheel zal zijn ingelopen. Hiervoor worden met individuele gemeenten afspraken gemaakt en eventueel maatregelen genomen.

5. Subsidie Omroep Brabant.
In 2005 krijgt Omroep Brabant een subsidie van E 6,8 miljoen voor radio-activiteiten en E 6,7 miljoen voor televisieuitzendingen. Dat stellen Gedeputeerde Staten voor. Omdat er nog steeds geen duidelijkheid bestaat over de wijziging van de Mediawet en daarmee de provinciale verantwoordelijkheid voor Omroep Brabant én de hoogte van de indexering van de subsidies aan de omroepen willen GS in 2006 en 2007 opnieuw subsidievoorstellen aan Provinciale Staten voorleggen.

6. Subsidie stichting het Brabants
Stichting het Brabants kan een subsidie van E 73.135 tegemoet zien ten behoeve van de uitvoering in 2005 van steunfunctietaken streektaal en dialecten.

7. Adviserend lid Bestuurscommissie SRE
Gedeputeerde drs. P. van Vugt is door GS voorgedragen als adviserend lid van een door het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) in te stellen bestuurscommissie. De commissie heeft de taak de afspraken die gemaakt zijn in het convenant 'Regionale samenwerking stedelijk gebied Eindhoven', te bewaken en te begeleiden. In dit convenant hebben de gemeenten in het stedelijk gebied Eindhoven afspraken gemaakt om samen te werken bij het oplossen van de ruimtelijke problematiek van Eindhoven en de oostzijde van het stedelijk gebied. Tevens hebben de gemeenten hierin afgesproken om via strategische investeringen te bevorderen dat het stedelijk gebied een hoogwaardig vestigingsklimaat biedt.

8. Toezichtsbrief begroting 2005
De provinciale begroting 2005 is in orde. Dat blijkt uit de 'toezichtsbrief' van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Wel doet het ministerie een aantal aanbevelingen over de wijze waarop de begroting omgaat met de paragraaf onderhoud kapitaalgoederen. GS informeren de statencommissies voor Bestuur en Middelen, Economie, Mobiliteit en de Rekeningcommissie en zenden de minister een antwoord.

9. Ondersteuning computersysteem
Voor het in productie houden van de aanwezige computersystemen in het provinciehuis is in het verleden incidenteel ondersteuning ingekocht bij de Novell en Microsoft. Om in de toekomst garanties te hebben voor een goede ondersteuning is het afsluiten van een contract nodig.

10. Telefooncentrale
De telefooncentrale van het provinciehuis wordt opnieuw ontworpen. Dat is nodig omdat de bestaande telefooncentrale uit de jaren 90 van de vorige eeuw dateert en onderdelen niet meer leverbaar zijn. Door het herontwerp wordt de centrale aangepast aan de eisen van de tijd. De opdracht gaat naar KPN Telecom.

11. Bestemmingsplan Zeelandsedijk-Keizersberg Elsendorp
Gedeputeerde Staten verlenen goedkeuring aan het bestemmingsplan Zeelandsedijk-Keizersberg Elsendorp. Daardoor wordt de sanering mogelijk van een intensieve veehouderij en komt er plaats voor de vestiging en uitbreiding van een kaasverwerkend bedrijf en enkele lokale bedrijven. Met de goedkeuring wijken GS af van het provinciale streekplan. De provinciale planologische commissie had eerder negatief geadviseerd over de streekplanafwijking. Volgens de PPC is er sprake van een ongewenste precedentwerking. Een meerderheid van de statencommissie Ruimte en Milieu oordeelde op 10 december 2004 echter positief. Volgens GS leveren de plannen op deze locatie in de gemeente Gemert-Bakel vooral winst op, ook in het kader van de reconstructiepilot.

12. Uitbreiding bedrijf De Rips
Gedeputeerde Staten hebben een verklaring van geen bezwaar afgegeven in verband met de uitbreiding van een niet-agrarisch bedrijf aan de Kruisberglaan in De Rips, gemeente Gemert-Bakel. Hoewel het project in strijd is met het streekplan en de uitbreiding van de toegestane oppervlakte met 85 procent wordt overschreden, zal de provincie toch haar medewerking verlenen. De regionale reconstructiecommissie De Peel steunt de uitbreidingsplannen van het bedrijf, de statencommissie Ruimte en Milieu heeft op 10 december 2004 positief geadviseerd. De provinciale planologische commissie heeft eerder negatief geadviseerd.

13. Ruimtelijke plannen
Het bestemmingsplan buitengebied 1998 van de gemeente Rucphen wordt gedeeltelijk goedgekeurd, een uitwerkingsplan voor de bouw van een woning in het bestemmingsplan buitengebied van de gemeente Bernheze wordt goedgekeurd, een uitwerkingsplan deelgebied 1 van het bestemmingsplan Schoenmakershoek van de gemeente Etten-Leur wordt goedgekeurd, een verklaring van geen bezwaar voor de vervangende nieuwbouw van een woning aan de Zuurstraat te Chaam wordt goedgekeurd, het bestemmingsplan Spran van de gemeente Waalwijk wordt gedeeltelijk goedgekeurd, het bestemmingsplan St. Jozefsparochie van de gemeente Deurne wordt goedgekeurd, de verzamellijst van goedgekeurde verklaringen van geen bezwaar voor de afwijkingen van bestemmingsplannen wordt goedgekeurd, het bestemmingsplan Moorland-Oost van de gemeente Oirschot wordt gedeeltelijk goedgekeurd, een uitwerkingsplan van het bestemmingsplan Uitbreiding Veilig Oord van de gemeente Bladel wordt goedgekeurd.


---- --