Provincie Flevoland




Tweede Kamer kiest voor Almere

De provincie Flevoland is blij met de aandacht van de Tweede Kamer voor de positie van Almere in het debat over de Nota Ruimte. Een meerderheid van de Kamer kiest voor een schaalsprong van Almere inclusief de daarbij behorende voorzieningen.

Gisteren is de Nota Ruimte in de Tweede Kamer aan de orde geweest. Deze nota heeft lang op zich laten wachten. In deze nota worden de hoofdlijnen van het ruimtelijk beleid beschreven. Het kabinet heeft in de Nota Ruimte drie groeiscenarios voor de gemeente Almere geschetst. Het kabinet wilde haar definitieve keuze maken tussen deze scenarios in 2006. Voorlopig gaat het kabinet in de Nota Ruimte uit van de middenvariant van 40.000 woningen in Almere en heeft het tot op heden onvoldoende aangegeven in hoeverre de daarmee samenhangende noodzakelijke randvoorwaarden worden ingevuld.

De meerderheid van de kamer (VVD, CDA en LPF) heeft gisteren aangegeven nu al te willen kiezen voor een hogere groei, namelijk 50.000 tot 60.000 woningen in Almere en de daarbij behorende voorzieningen. Bovendien heeft het CDA een motie ingediend die ervoor moet zorgen dat eerst de noodzakelijke infrastructuur dient te worden aangelegd en dat daarna pas kan worden gebouwd. De PvdA heeft aangegeven dat de omvangrijke groei van Almere een
verantwoordelijkheid is die stad en regio te boven gaat en ziet een nadrukkelijke verantwoordelijkheid van het Rijk in de Schaalsprong van Almere. Daarbij heeft zij aangegeven dat de financieringssystematieken van de verschillende ministeries toegesneden moeten worden op de voorgestelde snelle groei. Het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland benadrukt het belang van deze motie.

Naast deze belangrijke moties is een vraag gesteld over de mogelijkheden van buitendijkse uitbreiding van de gemeenten Lelystad en Almere. De provincie Flevoland is verheugd dat de kamer dit onder de aandacht van het kabinet heeft gebracht en hier duidelijkheid om vraagt. Daarop heeft de minister gisteren nog niet gereageerd. Zij zal deze vraag schriftelijk beantwoorden. De minister heeft afgesproken dat zij binnen twee weken een reactie zal geven op de resterende vragen en ingediende moties. Daarna zal een derde behandelingstermijn van de Nota Ruimte plaatsvinden. De exacte datum hiervan is nog niet bekend. Het college zal deze periode benutten om de grote belangen die er op het spel staan te behartigen.