Politie Zaanstreek-waterland


EDAM-VOLENDAM


Uitslag enquête: politie gaat door op ingeslagen weg


De politie moet ook het komende jaar veel aandacht besteden aan drugshandel en -overlast, vandalisme en zichtbaarheid op straat. Parkeeroverlast, verkeersveiligheid en de openstelling van politiebureaus zijn minder belangrijk. Dat lieten inwoners van Edam-Volendam weten via een enquête die eind vorig jaar door de politie werd verspreid.

Om in het jaarplan 2005 ook rekening te kunnen houden met de wensen van de inwoners, gingen politiemensen bij 300 mensen langs om de enquête uit te reiken. In het jaarplan beschrijft de politie de doelstellingen voor het nieuwe jaar en de activiteiten die prioriteit krijgen. Ook de afspraken die hierover met de gemeente, justitie en externe partners zijn gemaakt worden in het plan opgenomen.


Aanpak drugsoverlast blijft

De politie ontving 161 ingevulde enquêteformulieren. Meer dan de helft van de respondenten (58%) vindt dat de politie ook in 2005 prioriteit moet verlenen aan de aanpak van drugshandel en -overlast. Voor de recherche blijft het aanhouden van dealers dan ook een prioriteit. Ook gaat de politie door met de aanpak van openlijk drugsgebruik, met name op momenten dat er veel publiek op straat is. Daarnaast zijn over drugsgebruik in horecagelegenheden in het convenant tussen gemeente, horeca, politie en openbaar ministerie duidelijke afspraken gemaakt.


Toezicht op straat

Op de prioriteitenlijst van de geënquêteerden staat de aanpak van vandalisme met 30% op de tweede en zichtbaarheid op straat met 24% op de derde plaats. In 2005 moet de politie zich minder gaan bezighouden met de aanpak van parkeeroverlast, vindt 42% van de geënquêteerden. Ook de verkeersveiligheid (23%) en de openstelling van politiebureaus (20%) moeten minder prioriteit krijgen.
Vanwege afspraken over toezicht op parkeeroverlast die met de gemeente zijn gemaakt, zal de politie bij parkeerexcessen blijven optreden. Wel gaat de politie in 2005 zoeken naar nieuwe manieren om meer politiemensen vrij te maken voor het toezicht op straat. Een uitbreiding van het aantal bikers is hier in ieder geval een onderdeel van.


00:10 18-JAN-05
ZAANDAM, PROVINCIALEWEG

Politie zoekt daders tasjesroof

De politie is op zoek naar twee mannen van een jaar of 20 die afgelopen maandag rond middernacht een 27-jarige vrouw uit Zaandam van haar tas beroofden. De vrouw, die moeilijk ter been is en met een kruk loopt, stond op de Provincialeweg voor de liftingang van het station Zaandam. Vanaf de richting van het spoor zag zij het duo over het fietspad aankomen, één op de fiets en één te voet. De dader op de fiets, een getinte man een spijkerjas en een grijze trui, reed vervolgens de vrouw omver.
Toen de vrouw weer opgekrabbeld was, bleek haar zwarte leren tas met een zilverkleurige sluiting te zijn verdwenen. De twee jongens, waarvan de ander een korte, glimmende jas droeg, zag ze nog net de Provincialeweg oversteken en wegfietsen richting het Ankersmidplein. Omdat de politie in de omgeving van het station geen getuigen van de beroving aantrof, worden mensen die iets hebben gezien verzocht contact op te nemen met het politiewijkteam Zaandam-Centrum via 0900-8844.


PURMEREND, GEDEMPTE SINGELGRACHT

Inbraak speelhal op tv in Ter Plaatse

De politie roept de hulp in van televisiekijkers bij het oplossen van een inbraak in het Flamingo Casino. Op TV Noord-Holland in het programma Ter Plaatse worden beelden van de inbraak getoond. De eerste uitzending vindt plaats om 18.30 uur en wordt ieder uur herhaald. De inbraak heeft plaats gevonden op zaterdagochtend 8 januari om ongeveer 05.30 uur en is door beveiligingscamera's opgenomen. Ook de beelden van voorbereidingen tot de inbraak worden in beeld gebracht. Bij de inbraak hebben de daders meerdere gokkasten opengebroken en zijn er met een krat muntstukken vandoor gegaan.

PURMEREND, OOSTERVENNE
Vier jongemannen aangehouden na steekpartij
Na een melding van een steekpartij op 5 januari heeft de politie aanvankelijk vijf verdachten aangehouden die aan het signalement van de daders voldeden. Het 17-jarige slachtoffer werd in gestoken, gesneden en in zijn gezicht geschopt. Nader onderzoek wees uit dat dit vijftal niets met de mishandeling van doen had. Rechercheonderzoek heeft geresulteerd in twee aanhoudingen, een 16-jarige jongen uit Dordrecht en een 20-jarige man uit Purmerend zijn afgelopen week aangehouden, voorgeleid bij de rechter commissaris en zitten nog in bewaring. Afgelopen maandag hebben een 17-jarige jongen en 18-jarige jongeman, die niet in Nederland woonachtig zijn, zich vrijwillig bij de politie gemeld. Zij worden woensdag bij de rechter commissaris voorgeleid. Met het 17-jarige Purmerendse slachtoffer van de steekpartij gaat het goed.

21:27 17-JAN-05
MONNICKENDAM, PIEREBAAN

Politie doet goede vangst

Een 34-jarige man zonder vaste woonplaats is door de politie aangehouden omdat er een flink aantal boetes voor hem openstond. Totaal moet er 1750 euro betaald worden. De man reed tevens met een ongeldig verklaard rijbewijs wat hij direct mocht inleveren. Hij is aan het bureau verhoord voor diverse, eerder gepleegde, zaken waaronder het opgeven van een valse naam.

19:57 17-JAN-05
ZAANDAM, SYMON SPIERSWEG
Jonge winkeldieven betrapt
De politie heeft een 15-jarige Zaandammer en een 14-jarige plaatsgenoot aangehouden die worden verdacht van diefstal uit een bouwmarkt. Winkelpersoneel zag dat de jongens een miniboormachine uit de verpakking namen en onder hun kleding verstopten. Zij spoten nog even twee spuitbusjes in de winkel leeg, zetten die terug in het schap en gingen voorbij de kassa zonder af te rekenen. Omdat de jongens al meer betrapt zijn op diefstal komen zij niet in aanmerking voor het HALT bureau maar gaat het proces-verbaal door naar justitie. Na verhoor zijn de jongens overgedragen aan hun moeders.

21:57 17-JAN-05
ZAANDAM, DE WETSTRAAT
Vrouw verjaagt overvallers
Een 73-jarige vrouw heeft de politie gemeld dat zij maandagavond is overvallen door twee mannen. Zij vertelde de agenten dat zij na herhaaldelijk aanbellen de deur had opengedaan. Twee, vermoedelijk negroïde, mannen probeerden de woning binnen te dringen. Eén van hen had iets wat op een mes leek in zijn hand. Beiden droegen bivakmutsen en de mannen vroegen om geld. Hierop werd de meldster zo kwaad dat zij één man met haar vuist een slag in het gezicht gaf waarna de mannen wegvluchtten.


07:17 18-JAN-05
PURMEREND, HAARSPITSTRAAT
Auto gestolen na inbraak
Bij een inbraak in een woning in de nacht van maandag op dinsdag heeft men behalve diverse goederen ook de auto, weggenomen. Men is binnengekomen door de slotplaat van de voordeur te verbuigen en het cilinderslot te vernielen. De auto, een grijze Nissan Almera met kenteken 13-HP-NG stond voor de deur geparkeerd en is met de uit de woning gestolen autosleutels meegenomen.

---- --