CDA

18-01-05
Referendum Europese Grondwet niet misbruiken

Het Europees Parlement heeft vorige week met een grote meerderheid ingestemd met de inhoud van de nieuwe Grondwet voor Europa. Nu is het woord aan de lidstaten. In Nederland zal voor het eerst ook een referendum worden georganiseerd.

Dat referendum mag niet worden misbruikt. Er gaan stemmen op om het tijdens het referendum ook te willen hebben over de eventuele toetreding van Turkije. Dat willen wij niet. Want de Europese grondwet gaat daar niet over. Nee, die grondwet gaat over al die dingen die ook in de campagne belangrijk voor ons waren. Ik noem het asielbeleid, het veiligheidsbeleid, een eerste stap naar een Europees drugsbeleid door een krachtige aanpak van grensoverschrijdende drugscriminaliteit, en meer democratie bij de besluitvorming in de Europese Unie. Dat is allemaal geregeld in de nieuwe tekst en daar gaan we dus in de komende campagne ook de boer mee op. We doen dat natuurlijk samen met de collegas in de Tweede Kamer. Want de Tweede Kamer heeft het referendum georganiseerd en die zal ook moeten besluiten wat er met de resultaten wordt gedaan.

Wij werken intussen gewoon door aan de Europese agenda. Dat gaat de komende maanden tijdens het voorzitterschap van Luxemburg over belangrijke zaken als de Strategie van Lissabon, de wijze waarop de lidstaten eventuele tekorten op hun begrotingen in de hand moeten houden en in juni over de Europese meerjarenbegroting voor de jaren 2007 tot 2013. We moeten goed luisteren naar de waarschuwing van de Luxemburgse premier Juncker. We moeten de moed hebben juist nu door te zetten, ook al is de verleiding groot om onder druk van referenda moeilijke besluiten over andere onderwerpen nog maar even wat uit te stellen. Dat is bijvoorbeeld door het labbekakken van de vorige voorzitter Romano Prodi al genoeg gebeurd met de Strategie van Lissabon, de strategie voor economische vernieuwing en groei. Gelukkig zit nu José Manuel Barosso op die stoel. En we verwachten van hem dat hij niet moedeloos achterover gaat leunen. Want net als Juncker is ook hij een man van doorpakken.