CDA

18-01-05
Balkenende: 2005 wordt het jaar van binnenland first

Stond in 2004 Europa centraal, in 2005 komt er meer nadruk te liggen op het binnenlands beleid. Balkenende hoopt dat de samenleving de saamhorigheid, die ontstond na de tsunami, vast kan houden. Er is een groot verschil met het beeld van Nederland van na de moord op Van Gogh: de angst en de verdeeldheid. In alle acties en inzamelingen laat Nederland een beeld van betrokkenheid en eenheid zien. Zo kan het dus ook. Dat moeten we ook onderling weten te bereiken. In 2005 ga ik daar verder mee: veel het land in en in gesprek met mensen.

Balkenende vindt dat het CDA best trots mag zijn de successen die dit kabinet geboekt heeft. Juist ook als ik kijk naar de wens van de kiezer in 2002. Denk aan: veiligheid, inburgering, de wachtlijsten, minder bureaucratie in het onderwijs, aanpak van files, meer aandacht voor huishoudens in het inkomensbeleid, minder vrijblijvendheid en alles moet maar kunnen.Onze agenda van anders en beter wordt grotendeels uitgevoerd.
Balkenende wees erop dat de kiezer heeft gekozen voor meer openheid en debat, we moeten er dus ook niet zo spastisch mee omgaan wanneer een minister iets zegt als partijpoliticus. Dat hoort bij een permanente campagne, ook als je samen in een coalitie zit. Wanneer we weer over alles een spoeddebat gaan organiseren sluiten we ons ook in 2005 teveel op aan het Binnenhof.

Europa
De minister-president kijkt tevreden terug op het voorzitterschap van de Europese Unie. Ik vind het jammer dat het is afgelopen, want ik vond het heel erg leuk. Maar ik begrijp prima dat de partijvoorzitter zegt: gelukkig. Er is inderdaad binnenlands politiek voldoende werk aan de winkel. Maar juist ook een punt als de bestrijding van terrorisme waar we tijdens ons voorzitterschap het nodige mee hebben bereikt is een punt dat we nationaal verder moeten oppakken.

Jubileum
2005 wordt een heel feestelijk jaar. Niet alleen vieren we het 25-jarig bestaan van onze partij, ook onze koningin zit 25 jaar op de troon. Balkenende wees op het belang van een christen-democratische partij. Het gaat goed met het CDA. Er is rust en toch debat. Er zijn meer gezichtsbepalende personen en toch is er geen discussie over leiderschap. Er is vernieuwing, maar toch vaste waarden. Zo kan het dus ook.