CDA

18-01-05
Ondernemerschap in onderwijs meer stimuleren

Als je merkt dat slechts negen procent van de studenten de ambitie heeft om een onderneming te beginnen, is het de hoogste tijd om ondernemerschap in het onderwijs met kracht te stimuleren. Dat zei staatssecretaris Karien van Gennip (Economische Zaken) bij de oprichting van de Stichting Jong Ondernemen.

Jong Ondernemen heeft tot doel om de ondernemerscultuur in Nederland te stimuleren door leerlingen, scholieren en studenten tijdens hun opleiding zoveel mogelijk met het ondernemerschap in aanraking te laten komen. Onderwijs en Ondernemerschap is een gezamenlijk initiatief van de staatssecretarissen van OCW en EZ .

Jong Ondernemen biedt een jaarlijks groeiend aantal jongeren de mogelijkheid een schooljaar lang zelfstandig een onderneming te starten en te runnen. Jong ondernemen biedt daarbij een begeleidingsteam bestaande uit een mentor (een vrijwilliger uit het bedrijfsleven), een accountant en een docent.

Ondernemerszin
EZ is sinds 1999 actiever bezig met het stimuleren van ondernemerschap in het onderwijs, omdat de ondernemerszin bij Nederlandse jongeren ver achterblijft bij omringende landen en al helemaal bij de VS. Slechts negen procent van de HBO- en WO-studenten in Nederland heeft de ambitie om voor zichzelf te beginnen, terwijl in de VS dit percentage tegen de twintig procent ligt. Bovendien zegt tweederde van de gestarte ondernemers in het onderwijs niet voorbereid te zijn. Karien van Gennip: Gezien het belang van ondernemers voor de Nederlandse samenleving moet dat dus beter. Maar gelukkig leeft bij alle betrokkenen veel meer dan voorheen het besef dat ondernemerschap in het onderwijs belangrijk is.

EZ-acties
Een van die acties is het trainen van leraren in ondernemerschap en het in contact brengen van onderwijs en ondernemers. Te denken valt onder andere aan docentenstages bij ondernemers en andersom: het voor de klas halen van ondernemers. Dit jaar beginnen via SenterNovem (uitvoeringsorganisatie van EZ) de eerste pilots. Jong Ondernemen zal daarin benaderd worden voor haar netwerk van coaches. Daarnaast is EZ in overleg met de drie Nederlandse technische universiteiten over het voorstel voor een leerstoel internationaal ondernemerschap. We zoeken een aansprekende docent met ondernemerservaring, bij voorkeur van een internationale topuniversiteit.
Tevens richt EZ zich de komende tijd op het verspreiden van goede voorbeelden van ondernemerschap in combinatie met onderwijs via regionale road shows. Hierbij komen ondernemers aan het woord en worden goede voorbeelden, waaronder het project Jong Ondernemen, gepresenteerd. Karien van Gennip: Het mooie hierbij is dat tegelijk een eerste regionale netwerkvorming tussen scholen en ondernemers plaatsvindt om nieuwe initiatieven op te zetten voor ondernemersbetrokkenheid.