GroenLinks

GroenLinks voor nieuw systeem orgaandonatie

18 januari 2005

GroenLinks steunt het voorstel van de patiëntenorganisaties om een 'geen bezwaar' systeem in te voeren voor orgaandonatie: wie geen expliciet bezwaar maakt, wordt geregistreerd als donor. Dat kan het nijpende gebrek aan donororganen verminderen. GroenLinks wil dat mensen daarbij de ook mogelijkheid krijgen om zich actief aan te melden als donor. Dat helpt nabestaanden bij de moeilijke keuzes die zij moeten maken.

GroenLinks vindt het tekort aan donororganen zo nijpend dat er een nieuw systeem moet worden ingevoerd. Te weinig mensen staan geregistreerd als donor. Dat kan worden verbeterd door het zogenaamde Actieve Donor Registratiesysteem (ADR) in te voeren. Daarbij geldt iedereen als donor, behalve de mensen die daar expliciet bezwaar tegen maken. Dit zou het aanbod van donoren en daarmee van donororganen ingrijpend verhogen. Dat zou het leven van vele mensen kunnen redden of veraangenamen.

Met die overgang naar een ander systeem is er nog steeds extra aandacht nodig voor de positie van de nabestaanden. Zij moeten goed worden geholpen bij de moeilijke keuze die ze moeten maken. Op het vreselijke moment waarop je net een dierbare hebt verloren, is het erg belangrijk om goed te weten wat die wilde. Nabestaanden stemmen eerder in met donatie, wanneer de overledene duidelijk heeft aangegeven donor te willen zijn. Volgens onderzoek van het NIVEL stijgt de instemmingkans dan met 20%. Daarom wil GroenLinks dat mensen kunnen laten weten dat ze bewust donor willen zijn. Dit helpt nabestaanden om in te stemmen met donatie. Het voorstel van GroenLinks houdt in dat het donorregistratiesysteem apart vermeldt dat mensen actief ja hebben gezegd.

Evelien Tonkens

«